30 Ağustos 2019 Cuma

ABD’nin peşinde olduğu İran petrol tankeri rotasını İskenderun’a çevirdi

Cebelitarık’ta bir süre alıkonulan ve ardından salınan İran petrol tankeri rotasını İskenderun olarak yeniden belirledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Norveç’te yaptığı açıklamada geminin Lübnan’a gittiğini söyledi.

BOLD – “Marine Traffic” adlı gemi trafiğini takip eden site, adını değiştirerek “Adrian Darya” adını alan “Grace 1” adlı İran petrol tankerinin rotasını İskenderun Limanı olarak belirlediğini duyurdu.

Uzmanlar, ilk yola çıktığında rotasını Suriye’nin Baniyas Rafinerisi olarak belirleyen geminin yeni rotası İskenderun Limanı’nın orjinal rotasından sadece 200 kilometre kuzeyde olduğuna dikkati çekti.

10 GÜNDE 3 KEZ ROTA DEĞİŞTİRDİ

Yaklaşık 2.1 milyon varil petrol taşıyan “Adrian Darya” adlı süper tanker, İngiltere’ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi tarafından salındıktan sonra son 10 gün içerisinde rotasını 3 kez değiştirdi.

Gemi ilk yola çıktığında rotasını Suriye’nin Baniyas Rafinerisi olarak belirlemişti. Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik ambargosunu gerekçe gösteren Cebelitarık Özerk Yönetimi 4 Temmuz’da gemiye el koydu.

Cebelitarık Özerk Yönetimi, petrolün Suriye’ye gitmeyeceği konusunda garantiler alındığını belirterek gemiyi 15 Ağustos’ta serbest bıraktı. İran daha sonra bu konuda garanti verilmediğini iddia etti.

EL KOYMA KARARI

ABD, 130 milyon dolar değerinde petrol taşıyan geminin terör örgütü olarak kabul ettiği İran Devrim Muhafızlarına ait olduğunu belirtiyor. ABD’de federal bir mahkeme gemiye el konulması yönünde bir karar dahi aldı. ABD, salındıktan sonra rotasını Yunanistan’ın Kalamata ve Mersin Limanı olarak açıklayan gemiye yardım edilmemesi konusunda Türk ve Yunan makamlarını uyarmıştı.

İran Hükumet Sözcüsü Ali Rabiei, Pazartesi günü yaptığı açıklamada gemideki petrolün satıldığını duyurmuş ancak petrolü alan şirket ve ülkeyi açıklamamıştı. Rabiei, tankerin sahibinin geminin rotasını belirleyeceğini ifade etmişti.

“Adrian Darya” adlı süper tanker, Türkiye’ye doğru yaklaşırken Perşembe günü Akdeniz’de rotasını bir anda değiştirmiş ve Türkiye kıyısından uzaklaşmaya başlamıştı. Cuma günü ise gemi yeniden rotasını Türkiye’ye doğru çevirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: GEMİ LÜBNAN’A GİDİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Norveç’te gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an Türkiye’nin güneyindeki sularda bulunan geminin Lübnan’a gittiğini söyledi.

Yaptığı bakan haberi başına dert oldu: Dışişleri Bakanıyla gittiği İsveç’te iltica etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder