28 Ağustos 2019 Çarşamba

Türk yetkililer Moskova’da Rus uçakları için görüşme yapıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Türk yetkililer, Rus Su-35 ve Su-57 uçakları için görüşmeler gerçekleştiriyor.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Salı günü Moskova’da havacılık fuarı MAKS 2019’da Rusya hava kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı Su-57’yi inceledi.

UÇAK UÇUYOR MU?

Savaş uçağının bulunduğu stantta Erdoğan ve Putin arasında şu diyalog geçti:

– Erdoğan: Su-57 bu mu? Uçabiliyor mu?
– Putin: Uçuyor, Size bugün göstereceğiz
– Erdoğan: Bundan mı alacağız?
– Putin: İstiyorsanız alabilirsiniz.

Erdoğan ve Putin ayrıca fuar sırasında Türkiye’ye teklif edilen “Su-35” ve “Su-57” tipi savaş uçaklarının gösterisini birlikte izledi.

Erdoğan, Putin ile düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in Moskova’da kalarak görüşmeler gerçekleştireceğini açıkladı.

İkilinin ortak basın toplantısında Putin de, “Su-57 uçağı konusunda işbirliği yapabiliriz. Sadece satın alma için değil, ortak üretim için de görüşmeler yaptık” demişti.

HENÜZ BAŞVURU YAPILMADI

Rus devlet ajansı RIA Novosti, Rusya’nın federal askeri-teknik işbirliği servisi FSVTS’nin direktörü Dmitriy Şugayev’in Türkiye’yle Rus savaş uçakları Su-35 ve Su-57’nin satışına ilişkin görüşme yürütmekte olduklarını belirttiğini aktardı.

Şugayev, “Çok ilgi gösterildi. Sözleşme görüşmeleriyle ilgili bir şey söylemek için çok erken, henüz bir başvuru olmadı, karşılıklı istişare yapılmalı” dedi.

FSVTS Direktörü Dmitry Shugayev, Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı olarak üretmek istediği TF-X’in geliştirilmesine de yardımcı olabileceklerini belirtti.

SU-57 SAVAŞ UÇAKLARI

Rusya’nın 5. nesil savaş uçağı olarak bilinen Su-57’ler ilk olarak ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasının ardından gündeme gelmişti.

Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rosteh’in Üst Yöneticisi Çemezov, geçtiğimiz temmuz ayında “Eğer Türk meslektaşlarımız arzu ederse biz Su-35 savaş uçağı vermeye hazırız” ifadelerini kullanmıştı.

Beşinci nesil, yani yeni havacılık ve radar teknolojileri kullanılarak üretilen, bir uçak olan Su-57, çift motorlu ve tek pilotlu bir uçak.

Uçakla ilgili birçok detay Sukhoi tarafından kamuoyu ile paylaşılmamış durumda. Ancak Sukhoi uçağı “Radara görünmezlik özelliği olan, yüksek manevra kabiliyetine sahip ve takviyesiz süpersonik uçuş gerçekleştirebilen” bir uçak olarak tanımlıyor.

Su-57, 37 ton azami kalkış ağırlığı ile F-35’e kıyasla daha fazla mühimmat taşıyabiliyor.

Saatte 2 bin 600 km azami hıza ulaşabilen Su-57’ler, 20 bin metre irtifaya çıkabiliyor. F-35’in azami hızı saatte 1930 km ve azami irtifası da 15 bin 240 metre.

Ancak F-35’in radara görünmezlik sistemlerinin Su-57’lerden daha etkin olduğu belirtiliyor.

Erdoğan, Rusya’nın ürettiği 5. nesil savaş uçağı Su-57’nin kokpitini inceledi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder