16 Mayıs 2020 Cumartesi

AKP içinde İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devrinde görüş ayrılığı var

CHP’nin İş Bankasındaki hisselerinin Hazine’ye devri AKP’de görüş ayrılığına neden oldu. AKP’nin  hukukçu isimleri, hisse devriyle ilgili düzenlemenin yargıdan dönebileceği konusunda Erdoğan’a uyarıda bulundu.

BOLD –  AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partisinin merkez yürütme kurulu (MYK) toplantısında, “CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesiyle” ilgili düzenleme talimatı üzerine AKP’de hazırlıklar başladı.

Cumhuriyet’in haberine göre AKP’li bazı hukukçuların, biri merhum başbakan Adnan Menderes’in başbakanlığında, diğeri de 12 Eylül darbesi sonrasında “İş Bankası hisseleriyle ilgili düzenleme yapılmak istendiğini ancak bunun yargıdan döndüğü” uyarısında bulunduğu vurgulandı. Düzenlemenin bayram sonrasında hemen TBMM’ye gelemeyebileceği ifade edildi.

SİYASİ PARTİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen salı günü yapılan partisinin MYK toplantısında, CHP’nin yönettiği Atatürk hisselerinin Hazine’ye devri için kurmaylarına talimat vermişti. AKP, hisselerin devri için SPK’nin “siyasi partilerin ticaret yapmasını engelleyen” 67. maddesine, “Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine’ye devrederler” şeklindeki hükmün eklenmesi üzerinde çalışıyor. İş Bankasının yönetiminde yer alan CHP’li 4 üyenin yerine de bağımsız üyelerin atanmasına ilişkin düzenlemeler yapılacağı ifade ediliyor. Ancak “İş Bankası hisselerinin devri için yapılacak düzenlemeyle ilgili” AKP’nin hukukçuları arasında uzlaşma sağlanamadığı belirtiliyor.

YARGIDAN DÖNEBİLİR UYARISI

Edinilen bilgiye göre, AKP’li bazı hukukçular, parti yetkililerine ve Erdoğan’a, “söz konusu düzenlemenin yargıdan dönebileceği” uyarısında bulundu. Hukukçular, daha önceki girişimler üzerine Yargıtay’ın, “Atatürk’ün vasiyeti niteliğinde olan hisselerin, vasiyet hakkı ve miras hukuku gereğince hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine dönük karar verdiğini” de hatırlattı. Partideki bazı isimlerin de koronavirüs salgını nedeniyle ekonomisi sıkıntıya düşen ve kaynak arayışı içinde olan Türkiye’nin, İş Bankası hisselerinin devrinin kamuoyunda yanlış algı uyandırabileceği konusunda da çekinceleri olduğu belirtiliyor. Parti içerisinde, “Hazine boşaldı, Atatürk’ün mirasına el konuldu” söyleminin CHP’ye yarayacağı görüşünün tartışıldığı kaydediliyor.

AKŞENER: KURUCU DEĞERLERE ALERJİLERİ DEVAM EDİYOR

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan’ın CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerine ilişkin talimatıyla ilgili, “Erdoğan ve arkadaşları, Cumhuriyetin kurucu değerlerine yönelik alerjilerini devam ettiriyorlar. Atatürk’ün mirası olarak değerlendirelim. Önce Hazine’ye daha sonra da Varlık Fonu’na devredilmek istenen bir düzenek kurmaya çalışıyorlar. Çünkü önceden atılan adımlar yapılacak adımların habercisidir” dedi.

TÜİK Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz görevden alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder