Şehir hastaneleri güncel kiralarının kur farkı sebebiyle ilk bedelin yaklaşık 4 katına çıktığı öğrenildi. Bazı hastanelerde de, müteahhitlerin teslim ettiği teknik cihazlar kullanılamaz olduğundan, bunların sökülüp devlet hastanelerinden getirilen cihazlarla çalışıldığı iddia edildi.
BOLD – Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveyisoğlu, bugünkü yazısında şehir hastanelerinde kira bedeli ve teknik cihaz sıkıntısı yaşandığını ileri sürdü. Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül’ün hazırladığı inceleme raporundan ayrıntı paylaşarak, kur farkı sebebiyle ilk kiralarla güncel bedeller arası 4 misli sapma ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca müteahhitlerin teslim ettiği bazı teknik cihazların kullanılamaz olduğunu, bu sebeple devlet hastanelerinden getirilenlerle değiştirildikleri bilgisini paylaştı.
SAYIŞTAY RAPORLARI, MALİ ANALİZLER, YATIRIM PROGRAMLARI ESAS ALINDI
Mollaveyisoğlu’nun yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
Prof. Dr. Duran Bülbül, Sayıştay raporları, mali analizler, yatırım programları, bütçe ödemelerinden yola çıkarak, iğne ile kuyu kazar gibi bir inceleme raporu hazırladı. Bu raporda yer alan ilk kira bedelleri ile kur farkının yansıtılmasının ardından bugün gerçekleşen kira bedelleri arasında devasa uçurumlar var!
Örneğin: Ankara Etlik Şehir Hastanesi, devlete 319 milyon TL yıllık bedelle kiralandı. Sözleşmelere göre üç ayda bir kur farkı kiraya yansıtılıyor. Mayıs kur hesabı ile hastanenin yıllık kiralama bedeli 1 milyar 376 milyon liraya ulaştı!
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, 289 milyon TL yıllık bedelle devlete kiralandı. Hastanenin bugün ulaştığı yıllık kira 1 milyar 103 milyon 885 bin TL.
Elazığ Şehir Hastanesi, 94 milyon 837 bin TL bedelle yıllık olarak kiralandı. Bugün kiranın ulaştığı rakam 374 milyon 526 bin TL.
Adana Şehir Hastanesi’nin, 137 milyon TL yıllık kira bedeli, bugün 535 milyon 251 bin TL’ye ulaştı.
Yozgat Şehir Hastanesi, 44 milyon TL bedelle kiralandı, bugün kur farkı yansıtılarak kiranın ulaştığı rakam 168 milyon 931 bin TL.
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi… 242 milyon yıllık kiralama bedeli mayıs ayı itibari ile 940 milyon TL!
Bazı şehir hastanelerindeki teknik donanım, kapattıkları devlet hastanelerinin bile gerisinde…
Normal şartlarda müteahhitle ilgili soruşturma açılması, bu hastanelerin eski teknoloji ve sözleşme dışı bir donanım ile neden teslim edildiğinin sorgulanması gerekirdi.
Yapılan tespitlerden örnek vereyim:
“(…) müteahhidin teslim ettiği anjiyo cihazının, ameliyat masaları ve anestezi cihazlarının üretimlerinin sonuna geldiği, 20 yıl öncesi teknolojileri olduğu, dünyada kullanılmadığı… solunum cihazlarının yeni doğanlar için uygun olmadığı, ultrasonografi cihazlarının teknik yetersizlik nedeni ile hastane depolarına kaldırıldığı…”
Peki, ‘hizmete hazır’ denilerek teslim edilen bazı şehir hastanelerindeki uygun olmayan cihazlar depolara kaldırılınca yerlerine ne getirilmiş? Bu sorunun yanıtı da ayrı bir skandal… Çünkü eski ve eksik malzemelerin yerine, kapatılan devlet hastanelerinden sökülen cihazlar getirilmiş!
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder