13 Mayıs 2020 Çarşamba

İşçinin parasıyla kurulan fondan işverene kıyak

Merkez Bankası’nın rezervlerinin gerilemesi fonlara da yansıdı. İşsizlik Sigortası Fonu varlığı 132 milyar liradan 129.5 milyar liraya geriledi. İşsiz kalanlara ödemede cimri davranan fondan işverenlere 6.5 milyar TL teşvik verilmesi dikkat çekti.

BOLD – İşkur’un yayımladığı İşsizlik Sigortası Fonu verilerine göre, nisan ayında bu fonun toplam varlığı 132 milyar liradan 129.5 milyar liraya geriledi. İlk 4 ayda işverenlere 6.5 milyar TL teşvik verilirken işçilere ödenen desteğin ise işçi başına yaklaşık 1450 TL olması dikkat çekti.

533 BİN KİŞİ İŞSİZLİK İÇİN BAŞVURDU

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, Kovid-19’un oluşturduğu istihdam depreminin ilk parçasının görüldüğüne dikkat çekti. Bunların henüz ücretsiz izin ve değerlendirmesi süren kısa çalışma ödeneği başvurularını kapsamadığını hatırlatan Çelik, mart ve nisan aylarında 533 bin kişinin İşsizlik Sigortası başvurusunda bulunduğuna vurgu yaptı.

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİ SAYISI EN AZ 1 MİLYON

Şubatta 118 bin olan başvurunun nisanda 312 bine fırladığına dikkat çeken Çelik, “Diğer bir ifadeyle işten çıkarma yasaklanana kadar en az 533 bin sigortalı işçi işten çıkarılmış. Atı alan Üsküdar’ı geçmiş. Üstelik bu sayıya kayıtdışı çalışanlar ile son üç yılda 600 gün çalışması olmayan sigortalı işçiler dahil değil. Mart ve nisan aylarında işten çıkarılan işçi sayısının en az 1 milyon olduğunu düşünmek lazım” dedi.

PATRONLARA 6.5 MİLYAR LİRA ÖDENMİŞ

Halen kısa çalışma ödeneği için başvurusu yapılan 3.5 milyon işçiden 2.6 milyonuna ödeme yapıldığını, 1168 TL’lik ücretsiz izin ödeneğinin ise henüz başlamadığını hatırlatan Çelik, “Peki işçilere fondan kaç para ödenmiş. Sadece 4.8 milyar TL. İşçi başına yaklaşık 1450 TL. Devede kulak. Fon yine cimri davrandı. Fonun toplam varlığı 132 milyar TL’den 129.5 milyar TL’ye gerilemiş. Fonda 2.5 milyar azalma olmuş. Ancak fon bu arada boş durmamış ilk 4 ayda işverenlere 6.5 milyar TL teşvik vermiş” dedi.

Kanser hastası tutuklu Ümit Gökhasan’ın eşinden videolu çağrı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder