14 Mayıs 2020 Perşembe

Sanayici kullanmadığı elektriğin faturasını ödemekten şikayetçi

Salgın nedeniyle üretimlerine kısıtlayan veya ara veren sanayiciler, yüksek gelen elektrik fiyatlarından şikayetçi.  Daha az elektrik kullanmalarına karşın faturalarda büyük artışlar olduğunu belirten sanayiciler, petrol fiyatlarındaki büyük düşüşün elektrik ve doğalgaz tarifelerine yansıtılmasını istiyor.

BOLD – Bir yandan koronavirüs salgınının yıkıcı etkileriyle uğraşan sanayiciler diğer yandan yüksek enerji maliyetleri ile de başa çıkmaya çalışıyor. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) nedeniyle kullanmadıkları elektrik için de fatura ödemek zorunda kalan sanayiciler, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında indirim bekliyor.

ELEKTRİK TÜKETİMİ YÜZDE 15 AZALDI

Elektrik tüketiminin yüzde 70’inin iş yerlerine ait olduğu Türkiye’de Nisan ayında toplam elektrik tüketimi yüzde 15 azaldı. Sanayicinin üretime devam edebilmesi için enerji fiyatlarında bir düzenlemeye gidilmesinin şart olduğunu belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerden plastik sanayi diğer tüm enerji yoğun sektörler gibi yüksek enerji maliyetleri karşısında zorlanıyor. Salgın ile birlikte üretimini güçlükle sürdüren sanayici yüksek enerji bedellerini ödeyemiyor” dedi.

SANAYİCİ ÜRETTİĞİNİ SATAMIYOR

Elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin üretim yapan sanayicinin en büyük maliyet kalemlerinden birini oluşturduğunu söyleyen PAGEV Başkanı Eroğlu, “İçinden geçilen bu zor zamanlarda firmalar bir yandan yetersiz işletme sermayeleri, tahsilat güçlükleri, talep yetersizliği ve bankalardan krediye ulaşma güçlüğü yaşarken diğer yandan da ödemek zorunda kaldıkları yüksek faiz oranlarının baskısını taşıyor. Ürettikleri ürünleri ancak 6 aya varan uzun vadelerle satabiliyor. Bununla beraber elektrik bedellerini aylık olarak ödüyor. Bu da zaten sınırlı olan işletme sermayelerini daha zora sokuyor” dedi.

“FATURALAR ÜÇ AY ÖTELENSİN” TALEBİ

Petrol fiyatlarında tarihi bir düşüş yaşanırken Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “İç ve dış talebin bıçak gibi kesildiği, önümüzdeki döneme yönelik belirsizliğin hakim olduğu bir ortamda ayakta kalmaya ve istihdamını korumaya çalışan sanayicilerin en büyük maliyet kalemini oluşturan enerjide desteğe ihtiyaç var. Sanayi Sicil Belgesine sahip firmalar için enerji fiyatlarında indirime gidilmesini, enerji faturaları ödemelerinin üç ay ötelenmesini ve üç ay boyunca sanayicinin elektrik ve doğalgazının kesilmemesini istiyoruz” dedi.

SANAYİCİ DAHA PAHALI ELEKTRİK KULLANIYOR

Türkiye’de elektrik fiyatları belirlenirken sanayi elektriğinin konutlardaki elektrik bedelinden daha yüksek tutulduğunu vurgulayan Eroğlu, “Sanayi elektriğinin konuttan ucuz olması lazım ki sanayimiz rekabetçi olsun, sürdürülebilir istihdam oluştursun. Sanayici elektriğe daha uygun fiyatla ulaştığında bu durum üretim ve ihracata olumlu yansıyacak, yerli üretimi güçlendirirken ithalatın da azalmasını sağlayacaktır. Aksi durumda ihracat azalır, birçok sanayi tesisi kapanır, işsizlik rakamları artar” dedi.

FATURALARDA ASTRONOMİK ARTIŞ OLDU

Sanayicinin sırtındaki bir diğer yükün YEKDEM nedeniyle ödenen yüksek faturalar olduğunu söyleyen Eroğlu, “Salgın sebebiyle olduğu gibi sanayide kapasite ve enerji kullanımı düşerse YEKDEM düşmediğinden sanayicinin elektrik faturaları düşmüyor hatta artmaya devam ediyor. EPDK, daha önce 121 TL olarak tahmin ettiği Nisan 2020 YEKDEM birim bedeli tahminini 228 TL olarak revize etti. Böylelikle elektrik maliyetlerindeki YEKDEM kaleminde yüzde 100’e yakın astronomik bir artış oldu” dedi.

Eski AKP’li Bakan Ergün: Kork kork nereye kadar! Bu böyle gitmez desinler

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder