Türkiye, Avrupa Birliği tarafından Libya’ya silah ambargosunu desteklemek için başlatılan İrini Operasyonu’na NATO’nun destek vermesini ittifak içinde bloke etti. Bu arada, Yunanistan ve Güney Kıbrıs da İrini Harekatı’na NATO’nun desteğine karşı çıkıyor.
BOLD – Avrupa Birliği (AB) tarafından Libya’ya silah ambargosunu denetlemek ve özellikle Türkiye’nin bölgeye silah taşımasını engellemek üzere başlatılan İrini Harekatı’na NATO destek vermeyecek.
AB diplomatlarının Alman basınına yaptığı açıklamalara göre daha önce Akdeniz’de yasa dışı göç ile mücadele için AB tarafından başlatılan Sofia Harekatı’na destek veren NATO bu defa aynı desteği İrini Harekatı’na vermeyecek.
TÜRKİYE, VETO ETTİ
NATO, Akdeniz’de icra ettiği Sea Guardian Harekatı kapsamında elde edilen bilgileri Sofia Harekatı’na katılan ülkelerle paylaşıyor ve harekata katılan gemiler NATO’nun lojistik imkanlarından faydalanabiliyordu.
NATO’da tüm kararlar oy birliği prensibi doğrultusunda alındığı için bir üye ülkenin bir kararı veto etmesi, o kararın yürürlüğü girmemesi için yeterli. Türkiye karar sürecinde NATO’nun İrini Harekatı’na desteği içeren kararı veto etti.
YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS DA DESTEĞE KARŞI ÇIKIYOR
Ancak AB içerisinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs da NATO’nun operasyona destek vermesi durumunda elde edilen istihbarı bilgilerin ve harekata katılan gemilerin harekat planlarının Türkiye ile paylaşılmasına neden olacağı için İrini Operasyonu’na NATO’nun desteğine karşı çıkıyor. Fransa da NATO desteğinin gerekli olmayabileceğini belirtiyor.
AB diplomatları yeni başlayan harekata NATO’nun destek vermemesinin harekatının başarısına ve uluslararası desteğine zarar vereceğini düşünüyor. Türkiye’nin NATO ve AB arasında iş birliğine engel olacak bir yaklaşım içerisine girmesi, zaten silah ticareti nedeniyle üzerinde olan dikkatlerin daha fazla yoğunlaşmasına neden olacaktır.
“YA GÜÇ KULLANMAK GEREKİRSE…”
Alman Die Welt gazetesine konuşan güney Avrupa ülkelerinden bir diplomat Irini Operasyonu’nun mevcut yapısı ile ilgili endişelerini dile getirdi.
Güney Avrupalı diplomat, “Ya AB güçleri Türkiye’nin NATO bağlantılı gemilerinin (silah) kaçakçılığını durdurmak zorunda kalırsa ve bu silahlar teslim edilmezse ve konu güç kullanımıyla bir çatışma durumuna gelirse ne olacağı tamamen belirsiz.”
İRİNİ OPERASYONU TAMAMEN HAFTER’İN LEHİNE
Avrupa Birliği’nin İrini operasyonuna Libya’daki her 2 taraf da, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) ve doğudaki General Halife Hafter, karşı çıkıyor.
Birleşmiş Milletler’in Libya’ya silah ambargosuna rağmen Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan Halife Hafter yanlılarına silah yardımı Mısır’ın kara sınırı üzerinden veya hava yoluyla rahatlıkla ulaşabiliyor.
AB tarafından başlatılan İrini operasyonu deniz yoluyla ulaşan silah sevkiyatını engellemeye çalışacak. Ancak Hafter’e ulaşan silah yardımı konusunda hiçbir etkisi olmayacak. Bu durum tamamen Halife Hafter’in lehine işleyecek.
İRİNİ OPERASYONU
AB tarafından 31 Mart’ta başlatılan İrini operasyonuna Fransa bir fırkateyn ve Lüksemburg da bir deniz karakol uçağı ile katılıyor. Almanya ise operasyona P-3C Orion deniz karakol uçağı tahsis edeceğini belirtti.
Avrupa Birliği’nin uyduları da operasyon kapsamında kullanılacak.
Operasyonun komuta merkezi İtalya’nın başkenti Roma’da bulunuyor. İtalyan ve Yunan generaller 6 aylık dönemler halinde operasyona komuta edecek.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder