14 Mayıs 2020 Perşembe

Anormal normalleşme: Erdoğan ve Koca’nın açıklamaları halkı rahatlattı ama…

Devletin erken ‘normalleşme’ kararları sonrası 9 kentteki vaka sayısında büyük artış yaşandı. Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer, AKP’den yapılan açıklamalara dikkat çekti.

BOLD – İktidarın ‘normalleşme’ adımları sonucu Batman, Kars, Uşak, Düzce, Antep, Van, Adıyaman, Rize ve Zonguldak’ta koronavirüs vaka sayısı artıyor. Erken ‘normalleşme’ hamleleri sonucu Batman’da 3 Nisan’da 9 olan vaka sayısı bu hafta 450’ye yükseldi. Uşak’ta 2 Nisan’da 38 olarak kayıtlara geçen vaka sayısı 441’i buldu. Birgün’ün haberine göre alarm veren kentlerden birisi olan Van’daki artışın nedeni ise ‘normalleşme’ sinyali sonrası kurulan bir taziye çadırı. 5 Mayıs’ta İpekyolu ilçesinin Ortanca Mahallesi’nde bir evin bahçesinde kurulan taziye çadırının ardından virüs bütün şehre yayıldı. İlk olarak 6 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktı.

Mahalle, 5 Mayıs’ta karantinaya alındı ancak vaka sayısı 101’e yükseldi. Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, kentteki son duruma ilişkin açıklama yaptı. “Kırsalda kurallara uymayanlar yüzünden vaka sayısında da artış yaşandı. Şu an hastanemizde yatan 120 civarında hastamız var. Yoğun bakımda ise 3 hastamız var. Vaka sayımızda 390 oldu” dedi.

Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer, Van’ı örnek göstererek şu değerlendirmelerde bulundu: “Taziye ve mevlit yemeğinden sonra ilk başta 40’a yakın hasta tespit edildi. Şimdi bu sayı 100’e kadar çıktı. Van’ın çeşitli mahalleri ve köylerinde de bu tarz vakaların ortaya çıktığını biliyoruz. Yurttaşın tedbirler konusunda biraz umursamaz davranması etkili ancak tek sorumluluğu da halka yüklememek lazım. Çünkü Sağlık Bakanı’ndan, Cumhurbaşkanı’na kadar, ‘Kontrol altına aldık, rahatlama sürecine girdik’ gibi açıklamalar yapıldı. Söz konusu taziye çadırı da böyle kuruldu. Yöneticiler, ‘Kontrol altına aldık’ derse halkın da böyle davranması kaçınılmaz.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder