16 Mayıs 2020 Cumartesi

“Annem melek oldu, ben yalnızım, babamı istiyorum”

Annesi Hicran Dalga’yı 8 ay önce görüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında kaybeden Sibel Erva Dalga bugün 5 yaşına girdi. Bu onun babasız beşinci, annesiz ilk doğum günü.

SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL – Babası Lütfü Dalga hapse girdiğinde Sibel Erva 2,5 aylıktı. Geçen yıl doğum günü yaklaştığında annesi, “Kaç doğum günü geçti, hiçbirinde babası yoktu. Galiba bu sefer de olmayacak. Kızım bizi aynı evin içinde hiçbir arada görmedi. Evde ya da dışarıda birlikte hiç anımız yok. İnşallah 5. yaş gününde yanımızda olur.” demişti. Olamadı. Sibel Erva sadece babasız değil bu sefer annesiz de kaldı. Hem öksüz hem yetim kaldı. Daha babasını tanıyamadan, babanın ne demek olduğunu anlamadan, annesizliğin acısını tatmak zorunda kaldı. 8 aydır Sibel’in her günü annesinin nereye gittiğini sormakla geçiyor. Bir gün gökyüzüne, bir gün toprağa, bazen halasına, amcalarına, soruyor, hep soruyor. Geceleri babaannesiyle, gündüzleri anne-babasının fotoğrafıyla uyuyor. Annesinin adı geçince suratı asılıp susuyor.

Sibel bir gün babaannesine “Ben ölmek istiyorum” dedi. Nedenini sorduklarında kekeleyerek “Çünkü Allah’ı görmek istiyorum” diye cevap verdi. Aslında görmek istediği annesiydi. Başka bir gün gökteki bulutları göstererek “Benim annem şu bulutların üstünde mi?” cümlesi döküldü dilinden. Kazada ayağı kırılan Sibel aslında her şeyin farkındaydı. Annesinin cenazesi için köylerine gelen kalabalığı gördükçe, herkesin ondan saklamak istediği gerçeği fark ettikçe “Ben biliyorum, annem öldü, ağzından kan geliyordu.” deyivermişti. Kazadan sonra, gecenin karanlığında annesinin dere kenarındaki yaralı bedenine sarılıp kurtarılmayı bekleyen bir çocuk o anı nasıl unutacak, hangi cümle onu teselli edecek.

MEZARDA ANNELER GÜNÜN KUTLAMASI

ALLAHIM ANNEMİ CENNETİNE KOY

Sibel Erva, geçen hafta sonu bütün dünyanın coşkuyla kutladığı Anneler Gününde, Trabzon Çaykara ilçesi Köknar Köyüne defnedilen annesinin mezarının başucundaydı. Annesiz geçireceği bu özel günde kuzenleri ve halalarıyla birlikte ziyarete gitti. Mezarlığın tahta çitlerine oturup annesinin toprağına papatyalar serpiştirdi. Başucuna kuzenlerinin hazırladığı “Anneler Günün kutlu olsun” yazısını bıraktı. Sibel o gün “Allah’ım annemi Cennetine koy” diye dua etti.

HAPİSTE SESSİZLİĞE GÖMÜLEN BİR BABA…

3 yıl 8 aydır Rize Cezaevinde tutuklu bulunan Lütfü Dalga, Sibel’in bütün ilklerini ya camın arkasından ya da açık görüşlerde gördü. Gülmesini, ağlamasını, ilk dişini, ilk anne-baba demesini, hatta ilk adımlarını… Eşini kaybeden, küçük kızını da köydeki yaşlı annesine teslim eden Lütfü Dalga o günden beri hiçbir zaman normale dönemedi, içine kapandı. Kendi ifadesiyle koğuş arkadaşlarıyla günde 5-6 cümleden fazla konuşmadı, hala öyle, konuşamıyor. Cenazede “Artık sabretmek için bir sebebim kalmadı.” demişti. Naime ve Betül’ünü görüş yolunda kaybeden Türkçe öğretmeni Enes Evren Civelek gibi, geceleri demir parmaklıklardan baktığı gökyüzüne, gündüzleri hapis duvarlarına haykırıyor acısını kim bilir…

Sibel’in babasına kavuşmasına maalesef daha çok var. Cemaat soruşturmaları kapsamında 1 Ağustos 2016’da tutuklanan polis memuru Lütfü Dalga 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay aşamasında. Hakkındaki suçlamalar bankaya para yatırmak, dernek üyeliği, gazete aboneliği, Bylock gibi hiçbir hukuk sisteminde suç kapsamına girmeyecek şeyler. 15 Temmuz’dan bu yana birçok çocuk yaşanan bu hukuksuzlukların, hak ihlallerin kurbanı oldu, bedelleri onların minicik omuzlarına yüklendi. Ahmetler, Naimeler, Betüller gitti, Sibel gibi aynı anda hem annesiz, hem babasız bırakılan çocuklar kaldı.

Hicran-Lütfü dalga ve kızları Sibel Erva, bir görüş gününde.

DARMADAĞIN OLAN İKİ AİLE

Sibel’in annesini kaybettiği kazada aslında iki aile birden darmadağın olmuştu. Hem annesinin hem babasının tarafından toplam 5 kişi öldü. Karslı Hicran Dalga, kazadan önceki hafta sonu ailesiyle birlikte Hatay’a gelin giden kız kardeşlerinin düğüne katılmıştı. Düğünden sonra, 19 Eylül 2019 Pazar akşamı hep birlikte ‘görüş yolu’na yola çıktılar. İstikamet Rize Cezaeviydi. Hatay’dan Rize’ye gideceklerdi, yol uzun, vakit dardı. Lütfü Dalga’nın görüş saati sabah erken olduğu için ona yetişmek istiyorlardı. Arabada Hicran Dalga ve Sibel’in dışında, Dalga’nın iki erkek kardeşi, görümcesi ve en küçüğü 1 yaşında olmak üzere 3 küçük yeğeni vardı. Arabayı küçük erkek kardeşi Fatih Umuç kullanıyordu. 16 BLA 93 plakalı otomobil Sivas Pınarbaşı-Şarkışla karayolunda dere yatağına devrildi.

Kazada abi Hakan Umuç (35) ve oğlu Yunus Emre Umuç (1) olay yerinde; diğer çocuklar Yusuf Kenan Umuç ve Yavuz Selim Umuç (9) hastanede hayatını kaybetti. Üç çocuğun annesi Aysun Umuç (32), Fatih Umuç (23), Hicran Dalga (32) ve Sibel, Sivas’ta hastaneye kaldırıldı. Hicran Dalga ağır yaralıydı. 5 gün dayanabildi. 25 Eylül 2019’da hayatını kaybetti. Hicran Dalga’nın cenazesi eşinin köyüne, kardeşinin ve yeğenlerinin cenazeleri ise Sarıkamış’a defnedildi. Oğlunu, kızını ve 3 torununu toprağa veren Casim Umuç’un Kürtçe ağıtlarının yankısı da hala kulaklarda…

Kaza anından geriye bu düğün fotoğrafı kaldı.

BİR ÇOCUĞUN DOĞUM GÜNÜ MESAJI

80’li yaşlardaki hasta babaannesinin yanında kalan Sibel Erva’nın babasının tahliye edilmesi için sosyal medyada #LütfüDalgaTahliyeEdilmeli #Ervababasınakavuşsun diye etiketler açıldı. Annesini kaybeden, yaklaşık 4 yıldır da babasından uzak olan Sibel Erva’nın hiç olmazsa babasına kavuşması için çağrıda bulunuldu ama kimse duymadı. Bir kez daha, bu kez Sibel sesleniyor: “Annem melek oldu, ben yalnızım, babamı istiyorum.”

Sibel Erva, kazada ölen dayısı Hakan Umuç ve annesiyle birlikte.

Sibel Erva, babaannesiyle birlikte yaşadığı Köknar Köyündeki evlerinde.

Görüş yolu yine ölüm yolu oldu: Baba ve 3 çocuğu hayatını kaybetti

Görüş yolu kazasından bir acı haber daha geldi: Hicran Dalga hayatını kaybetti

Eşini kazada kaybeden tutuklu Lütfü Dalga: Artık sabretmek için bir sebebim kalmadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder