13 Mayıs 2020 Çarşamba

Para bulamayan Hazine, borçlanmaya doymuyor

Nakde sıkışan Hazine, borçlanmaya ağırlık verdi. Koronavirüsle birlikte nakit ihtiyacı iyice artan Hazine, geçen ay 60 milyar lira borçlandı. Türkiye’nin son iki ayda nakit açığı ise 150 milyar liraya ulaştı.

BOLD – Koronavirüsün etkisini azaltabilmek için paketleri açıklayan hükumetin nakit gereksinimi her geçen gün artıyor. Hazine’nin salgının etkisini artırdığı nisan ayında nakit açığı 46.2 milyar TL olurken, son iki aylık toplam nakit açığı rakamı ise 150.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

HAZİNE BORCU ÇEVİREMİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Hazine’nin son iki aylık toplam nakit açığı 150.6 milyar TL’ye çıktı. Hazine nakit açığı için geçen ay 60.9 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. 20.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık yapılan bu ihraçlar ile iç borç çevirme oranı yüzde 295 oldu. Geçtiğimiz yıl Hazine’nin iç borç çevirme oranı yüzde 132 olmuştu.

MAYIS’TA DA BORÇLANMA DEVAM EDECEK

Hazine son dönemde artan borçlanma gereksinimiyle piyasadan net fon çeker duruma geldi. Son 12 ayda yapılan iç borçlanmaların toplamı ise 300 milyar TL’yi aştı. 12 Mayıs tarihine kadar yapılan borçlanmaların toplamı 27.9 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Hazine’nin açıkladığı mayıs iç borçlanma stratejisine göre, mayısta 1,1 milyar TL kira sertifikası dahil olmak üzere 39,6 milyar TL’si piyasadan olmak üzere toplam 40 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

Kanser hastası tutuklu Ümit Gökhasan’ın eşinden videolu çağrı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder