16 Mayıs 2020 Cumartesi

Salgın tehlikesine rağmen tehditle orkestra konseri

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünyada toplu faaliyetler askıya alınırken Antalya Opera ve Balesi’nden 80 kişilik orkestra konser sebebiyle bir araya getirildi.

BOLD– Cumhurbaşkanlığının “7 Tepeden 7 Kıtaya” projesi kapsamında gerçekleştirilen konser hakkında CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in konser öncesinde verdiği soru önergesi yanıtlanmadı. İtiraz eden sanatçılar ise tehdit edildi.

Tehditle konserin gerçekleştiği Hierapolis Antik Kenti

GENEL MÜDÜRÜN ÖLÜMÜNE KONSER ISRARI

Sanat dünyasının tepkisini çeken olay şöyle gerçekleşti. Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Murat Karahan’ın talimatı ve talebi üzerine “Zeki Müren” şarkılarından oluşan bir konser için İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarına “gönüllülük esas” diyerek çağrıda bulundu. Sanatçılar salgını gerekçe göstererek etkinlikten kaçındı. Etkinlikten haberdar olan Kültür-Sanat Sen de durumu bakanlığa şikayet etti. Ancak, Karahan’ın konser ısrarı bitmedi.

İzmir DOB’dan sonuç alınamayınca konser teklifi bu kez Karşıyaka Belediyesine bağlı Karşıyaka Oda Orkestrasına götürüldü. Buradan da olumlu bir cevap alınamayınca önce Antalya Senfoni Orkestrasına sonra da Antalya Devlet Opera ve Balesi’ne gidilerek konser gerçekleştirildi.

DOB Genel Müdürü ünlü tenor Murat Karahan

MAAŞ VE SÖZLEŞME TEHDİDİYLE 3 GÜN KONSER ÇEKİMİ

Birgün’den Işıl Çalışkan’ın haberi ise konunun başke bir yönünü ortaya çıkardı. Çalışkan’ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı’nın “7 Tepeden 7 Kıtaya” projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Ramazan Bayramı’nda yayınlanacak konser için sanatçılar tehdit edilmiş. Antalya Opera ve Balesi’nden 80 kişilik bir toplulukla Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’nde planlanan konsere, virüs bulaşması riski sebebiyle itiraz eden sanatçılar önce “Maske takar çalarsınız.” denilerek görmezden gelinmiş.

Konser tarihi yaklaşırken itirazlarını sürdüren sanatçılar ise “maaş kesintisi ve sözleşmenin yenilenmemesi” tehdidiyle karşılaştı. Sosyal medyada paylaşım yapılırsa soruşturma açılacağı söylendi. Konudan haberdar olan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sanatçıların hayatının neden riske atıldığı yolunda bir soru önergesi verdi. Fakat, önergenin cevaplanması beklenmeden konser gerçekleştirildi.

Antalya’da çekim yapılabilecek birçok mekan varken sanatçılar 300 km ötedeki Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’ne götürülerek yapılan ve tam üç gün süren çekimler büyük tepkiye sebep oldu.

TEHLİKEYE ATILAN YAŞAMLARIN HESABINI KİM VERECEK?

Soru önergesine cevap verilmeyen Aydın Özer, konserin gerçekleştirilmesi üzerine tepkisini, “Cumhurbaşkanlığı görevlendirmesiyle, zorla, hatta iddialara göre maaş kesintisi ve sözleşme yenilememe gibi tehditlerle gerçekleştirilen bu konser dayatmasını kınıyoruz. Salgınla mücadele için haftalardır canla başa uğraşan Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu’nun her fırsatta sosyal mesafe uyarısı yapmasına karşın Cumhurbaşkanlığı bunu neden umursamıyor merak ediyoruz. Sanatçılara zorla verdirilen bu konser nedeniyle o topluluktan bir kişi hasta olursa kim hesap verecek?” sözleriyle dile getirdi.

Hatırlanacağı üzere salgının ilk günleri olan mart ayının başlarında Amsterdam Concertgebouw Konser Salonu’nda Chœur mixte d’Amsterdam Korosu’ndan 130 müzisyenin gerçekleştirdiği konserde koronavirüse yakalanan 102 sanatçıdan dördü hayatını kaybetmişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder