20 Haziran 2020 Cumartesi

Afetzede çiftçiye kötü haber: TARSİM’i olmayana yardım yok

Dolu, sel, don gibi afetlere maruz kalan çiftçilere bir kötü haber de bakanlıktan geldi. Bakanlık afetzede çiftçilerden sadece tarımsal sigortadan yararlananlara yardım yapılacağını açıkladı.

BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Denizli’nin Baklan, Bekilli, Bozkurt, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Pamukkale ve Serinhisar ilçelerinde 22 Mayıs ve 26 Mayıs tarihlerinde meydana gelen dolu ve don afetlerine ilişkin bilgileri, CİMER üzerinden yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtları kamuoyu ile paylaştı.

ÇİFTÇİNİN TÜM ÜRÜNLERİ ZARAR GÖRDÜ

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yanıta göre Denizli’de 142 mahalle/köyde, 3511 üreticiye ait 55.740 dekar alanda arpa, ayçiçeği, ayva, bağ, barbunya, biber, buğday, ceviz, domates, erik, fasulye, gül, haşhaş, hıyar, karpuz, kavun, kekik, kiraz, mısır, patlıcan, silajlık mısır, şekerpancarı, tütün ekili ve dikili alanın etkilendiğini belirtti.

TARSİM DIŞINDA ÖDEME YAPILMAYACAK

Denizli’de don ve dolu felaketinde zarar gören çiftçilerin kaçının TARSİM kapsamında olduğuna dair soruyu yanıtsız bırakan Tarım ve Orman Bakanlığı, aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçiye kötü haber verdi. Gelen yanıtta tarımsal sigortadan yararlanma imkanı bulunanlara 2090 sayılı Kanun kapsamında ayrıca yardım yapılamayacağı belirtildi.

BAKANLIK, ÇİFTÇİYİ ÇARESİZ BIRAKIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bakanlık zarar gören her çiftçimizin zararının tanzimi için uğraşmak yerine TARSİM dışında kalanlara yardım yapılmayacağını açık açık itiraf etmiştir. Bu itiraf sadece Denizli’deki çiftçileri değil, ülkemizin dört bir yanında aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçilerimizi etkilemekte. TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?” dedi.

ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRACAK PARAYI BULAMIYOR

Tarımsal üretimin ve tarımda kendi kendine yeterliliğin önemine dikkat çeken Karaca, “Bakanlık aşırı hava olaylarının sorumluluğunu çiftçiye yüklüyor. Açıkça sigorta yaptırmadıysan sana yardım edemem diyor. Borçları yüzünden sigorta yaptıracak parayı bulamayan, sigorta yaptıramayan üreticiyi çaresiz bırakıyor. Aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçinin zararının giderilmesi için yapılacak yardımların TARSİM kapsamından çıkarılması, sigorta yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın zararının giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz” dedi.

 

“Muhalifler her gün tehdit, iftira ve hakaretle karşı karşıya kalıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder