18 Haziran 2020 Perşembe

“Trump, Halkbank sorununun savcılar değiştiğinde çözüleceğini Erdoğan’a söyledi”

Donald Trump’ın 17 ay boyunca Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan John R. Bolton yeni kitabında, ABD Başkanı’nın sevdiği ‘diktatörlere’ destek verdiğini, Halkbank soruşturmasına sürekli olarak karışma eğiliminde olduğunu yazdı.

BOLD – ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray’da görev yaptığı döneme ilişkin anılarını kaleme aldığı kitapta ABD Başkanı Donald Trump’ın “sevdiği diktatörleri kayırdığını” yazdı. Bolton, buna örnek olarak de Trump’ın Türkiye ve Çin’le ilişkilerini gösterdi.

Salı günü satışa çıkacak “The Room Where It Happened” (Olayın Gerçekleştiği Oda), henüz piyasaya çıkmadan amazon.com’da en çok sipariş edilen kitap oldu.

ABD’nin önde gelen gazeteleri, piyasaya çıkmadan edinip inceledikleri kitabın içeriğinin bir kısmını aktardı.

“TRUMP, SEVDİĞİ DİKTATÖRLERİ KAYIRIYOR”

New York Times’a göre Bolton, Trump’ın Halkbank davasına müdahale etmek istediğini, bunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptığını yazdı.

Washington Post’un haberinde, ”Bolton (kitabında), Trump’ın Erdoğan ve (Çin Devlet Başkanı) Xi gibi otoriter liderlere iyilikler yapma kararlılığından duyduğu endişeler nedeniyle 2019’da Adalet Bakanı William Barr’la bir görüşme ayarladığını söylüyor. Bolton, Barr’ın da Başkan’ın davranışının yarattığı görünümlere dair aynı endişeleri paylaştığını yazıyor” ifadesine yer verildi.

Bolton ayrıca Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmek için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den yardım istediğini, Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü almasını talep ettiğini öne sürdü.

ERDOĞAN’DAN TRUMP’A NOT: HALKBANK MASUM

Washington Post’un haberine göre, kitapta Bolton, 2018 yılının Mayıs ayında Erdoğan’ın Başkan Trump’a, İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle New York Güney Bölgesi Savcısı’nın soruşturması altındaki bir Türk şirketinin suçsuz olduğunu savunan bir not verdiğini anlattı. Kitaptan yapılan alıntıda şirketin ismi belirtilmiyor ancak haberde bu şirketin Halkbank olduğunun tahmin edildiği ifade ediliyor.

Bolton, ”Trump Erdoğan’a, meseleyi halledeceğini söyledi ve Güney Bölgesi savcılarının kendisine değil Obama’ya yakın kişiler olduğunu anlattı. Bunların yerine kendisine yakın kişiler geldiğinde sorunun çözülebileceğini belirtti” diye yazdı.

“YARGIYA MÜDAHALE YAŞAM TARZINA DÖNÜŞTÜ”

New York Times’ın kitapla ilgili haberine göre de, Bolton, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın azil soruşturmasını sadece Ukrayna’yla sınırlamasını eleştiriyor. Gazete, Bolton’un, ”(Demokratlar) Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaranmak için Halkbank ya da Xi’ye iyilik olsun diye Çin şirketi ZTE gibi şirketlere yönelik soruşturmalara müdahale etme niyetini de incelemeleri gerekirdi” diye yazdığını bildirdi.

John Bolton kitapta Trump’ın yargıya müdahalesinin “bir yaşam tarzına dönüştüğünü” yazdı.

KUSHNER VE ALBAYRAK ARASINDA “DAMATLAR HATTI”

Washington Post’a göre Bolton, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’la görüşmeyi planladığını da anlatıyor:

“(Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo ve (Maliye Bakanı Steven) Mnuchin’i bu yeni ‘damat kanalı’ konusunda bilgilendirdim ve her ikisi de sinirlendi. Pompeo çok öfkelenmişti. Çünkü bu Kushner’ın (aslında hiçbir zaman hazır olmayan Ortadoğu Barış Planı ile birlikte) yapmaması gereken uluslararası ilişkiler müzakerelerinde bulunduğu bir başka örnekti.”

POMPEO: TRUMP, PİSLİĞİN TEKİ

Bolton’un kitabında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hakkında geçen bir anekdot ise oldukça ilginç. Bolton, 2018 yılında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yapılan görüşmede Pompeo’nun kendisine bir kağıt uzattığını ve bu kağıtta “O, (Trump) pisliğin teki!” yazdığını belirtiyor. Bu olaydan bir ay sonra Pompeo’nun ABD’nin Kuzey Kore diplomasisi hakkında “başarıya ulaşma ihtimali sıfır” dediğini söylüyor.

TRUMP, KİTABIN ÇIKIŞINI GECİKTİRMEK İSTİYOR

Daha önce Trump yönetiminde daha alt kademelerde yer alan kişilerin kitapları da piyasaya çıkmıştı fakat Bolton, kitap yazan en üst düzey eski görevli oldu.

Trump yönetimi gizli bilgiler içerdiği gerekçesiyle Bolton’ın kitabının basımının durdurulması için dava açmıştı.

Trump yönetimi, kitabın Kasım ayında yapılacak seçimlerden önce çıkmasını engellemeye çalışıyor ve kitabın ertelenmesini istiyor.

Bazı Trump karşıtları da Bolton’u, Trump’ın Kongre’de yargılanması sürecinde adım atmayarak sonradan 2 milyon dolarlık kitap anlaşması yaptığı için eleştirmişti.

Bolton Nisan 2018’de getirildiği Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini Eylül 2019’a kadar sürdürmüştü.

Trump Bolton’ı özellikle İran konusundaki görüş ayrılıklarından dolayı görevden aldığını söylemiş, Bolton ise kendisinin istifa ettiğini açıklamıştı.

Erdoğan’ın A takımından Libya’da kritik temas

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder