20 Haziran 2020 Cumartesi

Emeklilerin enflasyon zammını TÜİK yuttu

Yılda iki kez enflasyon farkı oranında zam alan emeklilerin maaş artışı TÜİK’in açıkladığı şaibeli enflasyon rakamlarına kurban gitti. Marketteki enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı enflasyon farkı emeklinin cebinden çıktı.

BOLD – Emeklilerin temmuz ayında alacağı enflasyon farkındaki zamlı maaşı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yuttu. Emekliler, TÜİK’ten dolayı alması gereken farktan daha az bir miktar alabilecek.

TÜİK İLE MARKET ARASINDAKİ FARK BÜYÜK

SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileri, ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere ve bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı alıyor. Son yılların tartışmalı kurumu haline gelen TÜİK şaibeli enflasyon oranlarıyla hem asgari ücretlinin hem de emeklinin maaş farklarını adeta yedi. TÜİK açıkladığı enflasyon oranlarıyla, sokaktaki enflasyon oranları arasında neredeyse yüzde 30’luk bir fark bulunuyor.

ZAM FARKI 3 TEMMUZ’DE NETLEŞECEK

TÜİK, 2020 ocak-mayıs enflasyonunu açıkladı. 5 aylık enflasyon yüzde 4.57 olarak gerçekleşti. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 4.57 zam alabilecek. Enflasyon bu oranın üstüne çıkarsa emekliler daha fazla zam alabilecek. Kesin zam oranı ise 3 Temmuz’da açıklanacak, geçmiş 6 aya ait enflasyon oranına göre netleşecek.

 

“Muhalifler her gün tehdit, iftira ve hakaretle karşı karşıya kalıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder