19 Haziran 2020 Cuma

Türkiye, işçi hakkı ihlali konusunda Zimbabve ile yarışıyor

Salgın nedeniyle 2020 yılı, işçiler hak gasbı ve ihlal konusunda son yedi yılın en kötüsü oldu. İşçi hak gasbı konusunda Türkiye, aralarında Bangladeş, Honduras, Kolombiya ve Zimbabve gibi ülkelerin de yer aldığı en kötüler arasında yer aldı.

BOLD – Küresel Haklar Endeksi 2020 Raporu’nda, Türkiye, 144 ülke içinde işçi hakları açısından en alttaki 10 ülke arasında yer aldı. Raporda Türkiye’de sendikacıların tutuklandığı ve  işçi haklarının güvence altında olmadığı vurgulandı.

TÜRKİYE EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Küresel Haklar Endeksi Raporu’na göre 2020 yılı, işçiler hak gasbı ve ihlal konusunda son yedi yılın en kötüsü oldu. Küresel Haklar Endeksi, işçilerin ve sendikaların karşılaştığı hak ihlallerinin küresel bir analizini içeriyor. 144 ülkenin incelenmesi sonucunda işçiler için en kötü 10 ülke listesi hazırlandı. Bangladeş, Brezilya, Filipinler, Hindistan, Honduras, Kazakistan, Kolombiya, Mısır, Türkiye ve Zimbabve işçiler için en kötü ülkeler listesinde yer aldı.

İŞÇİLERİN ADALETE ERİŞİMİ ZORLAŞIYOR

Küresel Haklar Endeksi 7 yıldır hazırlanıyor ve 2020 raporu 7 yılın en kötü sonuçlarını verdi. Hükumetlerin ve işverenlerin eğilimleri işçi haklarını kötüleştiriyor. İfade özgürlüğünü engelleyen ülke sayısı artıyor. İşçilerin adalete erişimi zorlaşıyor. Denetim ve soruşturmalarla bağımsız sendikalara gözdağı verilmek isteniyor.

SALGIN İHLALLERİ ARTTIRDI

Rapora göre, Kovid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı. Sendikal faaliyetler karantina kuralları gerekçesiyle engellendi, sosyal diyalog askıya alındı, sendikalarla istişare azaldı. Bu durum salgınla mücadeleyi sekteye uğrattı, ölümlere ve iş kazalarına yol açtı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika, işçiler için en kötü bölge olmaya 2020 yılında da devam etti. Çatışmaların sürdüğü Filistin, Suriye, Yemen ve Libya’da işçi hakları ihlal edildi. Türkiye ve Hong Kong’da ifade özgürlüğü engellendi.

TÜRKİYE’DE SENDİKACILAR TUTUKLANDI

Türkiye, Endonezya ve G. Kore’de sendikacılar tutuklandı. Türkiye’de işçi haklarının güvence altında olmadığı, sendika üyelerinin işten çıkarıldığı vurgulandı. Aliağa Belediyesi’nde işçilerin işten atılması, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na ve KESK üyelerine açılan davalar, DİSK İletişim Dairesi Müdürü Umar Karatepe’nin gözaltına alınması gibi konular raporda yer aldı. Rapora göre Türkiye’de hükumet, sendikalara yönelik hasmane tutumunu sürdürdü. Bağımsız sendikalara yönelik baskılar, yurttaş haklarının ihlal edilmesi bir korku iklimi oluşturdu.

İŞÇİ KARŞITI UYGULAMALAR GELİŞTİRİLDİ

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow rapora ilişkin, “Birçok ülkede, sendikalar üzerindeki baskı, hükumetlerin haklara saygı duymayı ve sosyal diyaloga girmeyi reddetmesi, pek çok ülkede pandemi döneminde işçileri hastalıklara ve ölüme maruz bıraktı. Pandemi ile etkin mücadele edilemedi” değerlendirmesini yaptı. Burrow, “Bazı ülkelerin işleri daha da ileri götürdüğünü görüyoruz. Koronavirüs pandemisi ile mücadele önlemleri kapsamında işçi karşıtı uygulamalar geliştirildi” dedi.

 

Korona da son durum: Can kaybı 21, 1304 yeni vaka

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder