20 Haziran 2020 Cumartesi

Uzaktan eğitim eşitsizlik makasını açtı!

Eğitim-Sen’in hazırladığı ‘Salgında Eğitim Raporu’ pandemi sürecinde bütün öğrencilerin uzaktan eğitimden tam anlamı ile faydalanamadığını gözler önüne serdi.

BOLD – Koronavirüs salgını sebebiyle sekteye uğrayan eğitim sürecine AKP iktidarı, uzaktan çözümü ile çare bulmaya çalıştı. Ancak ortaya çıkan tablo zaten sıkıntıları bulunan eğitimin probleminin bu dönem katlandığını gösterdi. Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre Eğitim-Sen’in ‘Salgında Eğitim Raporu’ söz konusu resmi net şekilde göz önüne getirdi.

EVİNDE TELEVİZYON BİLE OLMAYAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDU

Buna göre internet erişimi olmayan, evinde bilgisayar, tablet, hatta televizyon bulunmayan öğrenciler, uzaktan eğitimden yararlanamadı. Özellikle sınav senesindekiler için eşitsizlik daha yoğun yaşandı. Sendika Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Salgın sürecinde siyasi iktidarın eğitim alanındaki politikaları noktasında tercihinin her süreçte olduğu gibi öğrencilerden, öğretmenlerden, eğitim ve bilim emekçilerinden değil; sermayeden yana olması yaşanılan sorunları artırdı” dedi.

UZAKTAN EĞİTİM YÜZ YÜZE EĞİTİMİN YERİNİ ALAMAZ

105 maddelik raporda yer alan bazı sıkıntılar şu şekilde sıralandı:

  • MEB yöneticilerinin yaptığı açıklamalardan dolayı uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alabileceğine dair yanlış bir algı oluştu. Bunun hızlıca değiştirilmesi gerekiyor.
  • Uzaktan eğitimde kullanılan içeriklerin denetimi yapılmalı, uygun olmayan içerikler kullanılmamalı.
  • Bazı derslerin anlatımındaki olumsuzluklar, iktidarın siyasal ve ideolojik amaçlarını eğitime hâkim kılma isteğinin bir sonucu. Uzaktan eğitimde de ders içerikleri bilimsel ölçülere göre oluşturulmalı.
  • Öğretmenler istekleri dışında ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan şekilde ‘vefa destek gruplarında’ görevlendirildi.
  • Öğretmenler, eğitim yöneticilerince salgın döneminde başlatılan yardım kampanyalarına bağışa zorlandı.
  • Haziran 2020 döneminde sadece 20 bin öğretmen atanması yeterli değil.
  • Eğitim yöneticileri Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) öğretmenler için yarışma ve rekabet alanına dönüştürüyor.
  • Okulların ve üniversitelerin fiziki yönden ‘yeni normale’ göre hazırlanması, bugüne kadar devam eden işleyişin yeni normale göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

LGS ve YKS adaylarına, ailelerine ve görevlilere TTB’den korona önerileri

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder