18 Haziran 2020 Perşembe

Erdoğan’ın A takımından Libya’da kritik temas

İtalya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaret saatler kala iptal edildi ve Tayyip Erdoğan’ın A Takımı Libya’ya gidip Sarraj ile görüştü.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da içinde bulunduğu heyet Libya’nın başkenti Trablus’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Heyet, dün Ulusal Uzlaşı Hükumeti (UUH) Başbakanı Fayez Sarraj ile bir araya geldi. Görüşmede UUH’nin daha önce reddettiği ateşkes çağrısı ile Türk şirketlerin Libya’ya dönüşünün ele alındığı bildirildi.

İTALYAN BAKANA SAATLER KALA ERTELEME

Çavuşoğlu’nun dün Ankara’da İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile görüşeceği duyurulmuştu. Çavuşoğlu ve Di Maio’nun ortak basın toplantısına 1.5 saat kala İtalyan bakanın Ankara ziyaretinin yarına ertelendiği duyuruldu. Bu gelişmenin ardından İtalyan basını, Di Maio’nun ziyaretinin, Çavuşoğlu’nun Trablus’a gitmesi nedeniyle ertelendiğini, İtalyan tarafına ertelemeye ilişkin bilginin sabah saatlerinde verildiğini yazdı.

Türkiye benzer iptali Rusya’ya da yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun 14 Haziran’da İstanbul’da Türk mevkidaşlarıyla Libya’da ateşkes ve siyasi süreç konusunu görüşecekleri toplantı son dakikada ertelenmişti.

Türkiye’den konuyla ilgili resmi açıklama gelmezken UUH, sosyal medya hesabı üzerinden Türk heyetinin Trablus’ta Sarraj ile görüştüğünü duyurdu ve ziyarete ilişkin fotoğrafları paylaştı. UUH’den yapılan açıklamada Türk heyetle görüşmede Libya’da yaşanan son gelişmeler ve iki ülke arasındaki işbirliğinin ele alındığı belirtildi.

Rus bakanların ziyaretinin, Türkiye’nin Sarraj ile ateşkes konusunu görüşmek için süre istemesi nedeniyle ertelendiği belirtilmişti. Libya’da son dönemde UUH güçlerinin General Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu karşısında ilerleyişinden sonra Hafter’i destekleyen Mısır tarafından ateşkes çağrısı yapılmış, buna Rusya destek verirken UUH güçleri reddetmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ateşkesin “ölü doğduğunu” söylemişti.

A TAKIMINI GÖNDERMEDEN BEŞ TEPEDE GÖRÜŞTÜ

Bakanların kritik Libya ziyareti öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Çavuşoğlu, Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile MİT Başkanı Fidan’ın da katılımıyla sürpriz bir toplantı yapıldı. Erdoğan’ın programında yer almayan önceki akşamki toplantıda Libya konusunun ele alındığı belirtildi.

Almanya Dublin’i yeniden uygulayacak! Mülteciler ilk ayak bastıkları ülkeye geri gönderilecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder