18 Kasım 2020 Çarşamba

Bakan Varank: TOGG yüzde 51 yerli olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilin 2022 sonunda yüzde 51 yerlilik oranına ulaşacağını açıkladı. Bununla birlikte TOGG araç parçalarının nerede ve kimin tarafından üretileceği tartışma konusu olmaya devam ediyor.

BOLD – Yerli otomobilin ne kadar yerli ve milli olduğu tartışmalarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan dikkat çeken bir oran geldi. Varank “Bu araçlar 2022’nin sonunda yola çıktığında yerlilik oranı yüzde 51 olacak” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO 2020 Ticaret Fuarı’nda konuşan Varank, “Biz iddiamızı ortaya koyduk ve adeta sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için yola çıktık. Pek çok yerli tedarikçi şimdiden TOGG ailesine katıldı. Tedarikçilerin içinde daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, startuplar var. Batarya üretimi de küresel bir markayla iş birliği halinde ülkemizde gerçekleşecek. Bu araçlar 2022’nin sonunda yola çıktığında yerlilik oranı yüzde 51 olacak. 2026 yılında yerlilik oranı yüzde 68 seviyelerine çıkacak” ifadelerini kullandı.

BAKAN VARANK YÜZDE 51 DEDİ AMA…

TOGG’un ne kadar yerli ve milli olduğu tartışması ise tüm açıklamalara rağmen sona ermedi. TOGG’un fikri mülkiyet hakkı Türkiye’ye ait. Ancak aracın hangi parçasını kimin üreteceği konusunda hala kamuoyu ile paylaşılmış kesin bilgiler yok. Daha önce TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, 2020’nin başlarında aracın elektrikli motoru için Bosch ile görüşüldüğünü açıkladı. Aracın bataryası için Çin ağırlıklı 6 firma ile gizlilik sözleşmesi imzalandı. Araç entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması EDAG seçildi. Mekanik akşamlarda şasi sistemleri konusundaki partnerlerden biri Myra firması. Aracın tasarımı için ise İtalyan’larla anlaşıldı.

TOGG için Bursa’da başlatılan fabrika inşaatı devam ediyor. Bununla birlikte fabrikanın montaj hattının Türkiye’de olması bekleniyor. Ancak parçaların nerede üretileceği belirsizliğini koruyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder