18 Kasım 2020 Çarşamba

Soylu’nun itiraz ettiği karara AYM’den ‘Demokratik toplum’ cevabı

Anayasa Mahkemesi, şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenmesini yasaklayan hükmün iptali için verdiği kararın gerekçesini yayınladı. Süleyman Soylu’nun tepki gösterdiği iptal kararının gerekçesinde “Demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir sınırlama olarak değerlendirilmez” denildi.

BOLD – Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşü düzenlenemeyeceğine ilişkin hükmü iptal eden Anayasa Mahkemesi, kararının gerekçesini de açıkladı. ‘Demokratik toplum’ vurgusunun dikkat çektiği gerekçede AYM, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına getirilen sınırlama zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığından demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir sınırlama olarak değerlendirilmez” denildi.

“YÜRÜYÜŞ YAPMAYIN, SOSYAL MEDYAYI KULLANIN”

Cumhuriyet’in haberine göre, kararın karşısında oy kullanan üyeler Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş ise gerekçeleriyle dikkat çekti. Ortak karşı oy gerekçesi yazan üç üye, ‘şehirlerarası yolda toplantı yürüyüşü düzenlemenin yasaklanmasının’ toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına zarar vermeyeceğini kaydederek, hakkı kullanan kişilerin teknolojinin getirdiği imkanlardan yararlanabileceğini belirttiler. Üç üye gerekçesinde, kişilerin duyurmak istediği taleplere ilişkin “Geldiğimiz bilişim ve teknoloji düzeyinde, sosyal medya, yerel, bölgesel, ulusal hatta küresel medya haber ajanları duyurmaktadır” ifadelelrini kullandılar.

İPTAL GEREKÇESİNDE DEMOKRASİ VURGUSU

AYM, oy çokluğu ile aldığı kararının gerekçesinde trafiğin akması ve gündelik yaşamın zorlaşması gibi durumlara da dikkat çekti. Ancak trafiğe mutlak üstünlük sağlanmasının demokratik hakları kullanmadan daha üstün bir durum olamayacağı belirtildi. Bu sebeple belli sınırlamaların uygulanabileceğini ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının anayasal ilke ve kurallara uygun davranılması şartıyla sınırlandırılabileceği kaydedildi.

Tamamen bir yasaklamaya karşı çıkılan gerekçede “İtiraz konusu kuralda ise zorlaştırmanın boyutuna yönelik herhangi bir düzenleme öngörülmeksizin şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşünün düzenlenmesi kategorik olarak yasaklanmaktadır. Bu itibarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına getirilen sınırlama zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığından demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir sınırlama olarak değerlendirilmez” denildi.

DAVA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Soma maden faciasının ardından yaşanan protesto gösterileriyle ilgili olarak Manisa Valiliği yasak getirmiş, yasak kararı da bu yasa maddesine dayandırılmıştı. Yargı sürecinde Manisa 1. İdare Mahkemesi de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 21’inci Maddesi’ndeki “şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünün Anayasa’nın 3 ayrı maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi istemiyle AYM’ye başvurmuştu.

SOYLU İLE AYM BAŞKANI ARASINDA KARAR POLEMİĞİ

İptal kararı verilmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AYM Başkanı Zühtü Arslan’ı hedef alıp “Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım. Sen var mısın?” diyerek tepki göstermişti.

Arslan ise Bakan Soylu’ya isim vermeden “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir” yanıtını vermişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder