18 Kasım 2020 Çarşamba

İstanbul’da her 20 kişiden 1’i Ankara’da her 30 kişiden biri pozitif

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul’da her 20 kişiden birinin, Ankara’da da her 30 kişiden birinin koronavirüs pozitif olduğunu açıkladı. Ceyhan, “Bu ne demek? Minibüse bindiğinizde en az bir tane, otobüse bindiğinizde en az 3 tane, metroya bindiğinizde en az 5 tane virüs pozitif insanla bir arada bulunuyorsunuz” dedi.

BOLD – Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan,  Halk Tv’de Gürkan Hacır’ın sunduğu programda vaka sayılarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Sağlık Bakanlığının koronavirüs vaka sayılarının gizlendiğini söyleyen Ceyhan, vaka sayısı konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanlış yönlendirildiğini belirtti.

Ceyhan, “İstanbul’da her 20 kişiden biri, Ankara’da her 30 kişiden bir pozitif. Bunların yüzde 90’ı belirtisiz olduğu için kimse farkında değil” ifadesini kullandı. Ceyhan, “Bizde en az iki semptomu olan tanımlanıyor, o yüzden sayı düşüyor. Bu ne demek? Minibüse bindiğinizde en az bir tane, otobüse bindiğinizde en az 3 tane, metroya bindiğinizde en az 5 tane virüs pozitif insanla bir arada bulunuyorsunuz. O yüzden herkesin maskesini takması önemli” dedi.

SAĞLIK BAKANINI YANLIŞ YÖNLENDİRDİLER

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere neden güvenilmediğiyle ilgili de konuşan Ceyhan, şunları söyledi: “Aslında ilk başta neden açıklamadıklarını anladık. Turizm etkilenir dediler, aslında dünyada hiçbir ülkenin yapmadığı bir şey. Çünkü bence sayın bakanı da yanlış yönlendirdiler başka ülkelerde böyle yapılıyor diye. Turizm sezonu da bitti dolayısıyla vaka sayılarını düşük göstermenin bir anlamı yok. E demezler mi insana sen 3 bin 800 vaka ile bu kadar tedbir niye alıyorsun, bu kadar iş yerini kapatıyorsun diye. Zaten Sağlık Bakanlığı da biz sadece hastaları açıklıyoruz dedi. O da en az iki belirtisiz olan hastalar. Çünkü biz tek belirtiyle test yapmıyoruz. Hasta sayısı bile bunun çok üzerinde. Böyle bir sayı herhangi bir yerde falan yok. O yüzden de bir yerle karşılaştıramıyoruz. Dünyada en az iki belirtisi olan hasta sayısı gibi bir veri verilmediği için bunu herhangi bir ülkenin verisiyle karşılaştıramıyoruz.”

Sağlık Bakanlığının şüpheli korona tablosunu yayınlamayacaklar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder