21 Kasım 2020 Cumartesi

Fahrettin Koca: Risk grubundaki 5 milyon kişiye Çin aşısı ücretsiz olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, risk grubunda bulunan ortalama 5 milyon kişinin Kovid-19’a karşı ücretsiz olarak aşılanacağını açıkladı. Uygulanacak olan aşı ise henüz testleri tamamlanamayan Çin aşısı olacak.

BOLD – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ortalama 5 milyon kişinin ücretsiz olarak aşılanacağını açıklaması büyük heyecan uyandırdı. Hürriyet Başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun sorularına cevap veren Bakan Koca risk grubundaki ortalama 5 milyon kişinin aşılanmasının ücretsiz olarak tamamlanacağını söyledi.

ÇİN AŞISI NE KADAR GÜVENLİ?

Aşının hangi tarihte ve hangi şartlarda uygulanacağı gibi bilgiler henüz netlik kazanmadı. Ancak aşının Çin aşısı olacağı belli oldu. Ancak Çin aşısında testlerin henüz tamamlanması tereddütleri beraberinde getirdi. Aşının farklı ülkelerdeki test çalışmaları devam ederken Brezilya geçtiğimiz haftalarda yaşanan ölüm olayı üzerine testleri durdurduğunu açıklamıştı.

ÇİN AŞISI KESİN

Köşesinde aşı çalışmaları hakkında bilgiler veren Müftüoğlu “Pek çok ülke gibi (mesela Japonya, İngiltere) bizde de aşının ücretsiz uygulanacağı düşüncesindeyim. Birkaç hafta önce Sağlık Bakanı’mız Dr. Fahrettin Koca ile yaptığım görüşmede de Sayın Bakan bana açık ve net olarak uygulamaya Çin aşısıyla başlanacağını, ilk iki ay içerisinde risk grubundaki ortalama 5 milyon kişinin aşılanmasının ücretsiz olarak tamamlanacağını açıklamıştı. Kanaatim o ki aşı bizde de ücretsiz yapılacak. Ama bilelim ki öncelik risk grubundakilerin olacak.” ifadesini kullandı.

Müftüoğlu’nun paylaştığı bilgilere göre Pfizer-BioNTech aşısından yıl sonuna kadar en fazla 20 milyon insana yetecek kadar aşı üretilmesi planlanıyor. Üretici firmalar gelecek yıl için de en fazla 600-650 milyon kişiye yetecek kadar aşıyı üretebilmeyi taahhüt ediyor. Amerika’nın 300, Avrupa Birliği’nin 200, İngiltere’nin 50, Kore ve Japonya’nın 100’er milyon doz aşı siparişi verdikleri ifade ediliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder