Sorunlarını kurumlarla çözemeyen milyonlarca vatandaş çareyi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yazmakta buluyor. Saray, başvuruların çokluğuyla övünürken kaç kişinin derdine çare olunduğuna ilişkin bir açıklama yapan yok. Yıllarca yetkililerle sulama problemini çözemeyen Kayserili bir çiftçi ise yardım istediği Japon Büyükelçiliğinden bir hafta sonra davet aldı.
BOLD – Vatandaşların talep, ihbar ve şikâyetlerini doğrudan Cumhurbaşkanlığına iletebilmesi amacıyla 2015 yılında kurulan bir web servisi olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan başvurular rekora seviyeye ulaştı.
BAŞVURULAR REKOR SEVİYEDE
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ile birleşiminin ardından 2018’de CİMER’e tam 2 milyon 870 bin 879 kişi başvuru yaptı. Bu rakam 2019’da 3 milyon 138 bin 233, 2020’de ise yaklaşık 6 milyona ulaştı.
Katıldığı bir radyo programında CİMER’in katılımcı demokrasinin en güzel örneklerinden olduğunu ifade eden Saray’ın İletişim Dairesi Başkanı Fahrettin Altun, “Vatandaşlarımızın da çok yakından takip edip katıldığı ve bir bütün olarak iltifat gösterdiği bir proje. Devlet ve millet arasında iletişim köprüsü vazifesi görüyor ve şu anda dünyanın en büyük ölçekli kamu iletişim platformu. Bu konuda çok iddialıyız. CİMER’i devlet-vatandaş ilişkilerine olan katkısı nedeniyle dünya iletişim tarihinde devrim olarak nitelendirilecek bir yapı olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.
SORUNLARIN YÜZÜDE KAÇI ÇÖZÜLDÜ
Her ne kadar başvuruların çokluğu ile övünülse de sadece geçen yıl sorunlarını kurum ve kuruluşlarla çözemeyen 6 milyon insan çareyi CİMER’e yazmakta buldu. CİMER konusunda aldıkları uluslararası ödüllerle ciddi takdir gördüklerini söyleyen Altun, gelen milyonlarca başvurudan kaçının cevaplandığına dair ise bir açıklamada bulunmadı.
ÇARE JAPONLAR
Öte yandan, gazeteci Yeliz Koray sosyal medya hesabından Kayseri bir çiftçinin başından geçen trajikomik bir olayı takipçileriyle paylaştı. Koray’ın Paylaşımı şöyle:
“Kayserili genç çiftçi Ömer Dede, yıllardır hayvan içme suyu sorununu belediye, kaymakamlık, valilik ve vekillerle çözemeyince “Ben bu ülkenin vatandaşı değil miyim? Derdimi Japonya mı çözsün?” diyerek derdini Japon Büyükelçiliğine yazdı.
JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN 1 HAFTA SONRA DAVET GELDİ
Japonlar Dede’yi büyükelçiliğe davet etti. Yıllar önce Erciyes’ten kendi imkanlarıyla hayvanlarına su getiren Ömer Dede’nin borularını Orman İşletmenin greyderleri ezmiş. ‘Zarar karşılanacak’ denilse de karşılanmayan çiftçi, kendi imkanıyla 45 bin lira verip boru almış ama bu kez ‘Ebatları mevzuata uygun değil’ denilmiş. Dede, “O halde siz yapın. Çünkü siz kırdınız” dediğinde bu kez çiftçiden yapılacak işin masrafını karşılaması istenmiş. KASKİ, Kayseri Orman Müdürlüğü, valilik, bakanlık, vekiller.. Çalmadık kapı bırakmayan çiftçi, destek beklerken köstek olan yetkililere kızmış. Yıllardır çaldığı her kapı yüzüne kapanan Türk çiftçisine mektup yazdıktan 1 hafta sonra dönüş yapan Japonlar, bizim sahip çıkamadığımız Ömer Dede’ye sahip çıkmış. Ömer Dede, büyükelçinin davetlisi olarak önümüzdeki hafta görüşmeye gidecek. Nasıl bir destek verecekler takip edeceğim. Bu da bizim ayıbımız olsun mu?”
Koray, paylaşımına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi de ekledi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder