Koronavirüsün mutasyona uğramış varyantlarının daha bulaşıcı olması ve pandeminin hız kazanması salgınla mücadelede zorlanan ülkeleri korkuttu. Birçok ülkeyeni seyahat kısıtlamaları ve yasakları getirdi.
BOLD – Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) varyantları ilk olarak İngiltere’de tespit edildi. Daha sonra Güney Afrika ve Brezilya’da Kovid-19 varyantları tespit edildi.
İngiltere , tespit edilen varyantın yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu ve yüzde civarında da daha ölümcül olduğunu açıkladı.
Güney Afrika ve Brezilya’da da ortaya çıkan varyantların daha hızlı şekilde bulaştığı belirlendi.
MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI AŞILARIN ETKİSİ DAHA DÜŞÜK
Koronavirüsün yeni varyantları ile ilgili esas korku ise mutasyona uğramış virüsün mevcut aşıları etkisiz kılması.
Şu ana kadar yapılan araştırmalar, mevcut aşıların koronavirüsün yeni varyantlarına karşı etkili olduğunu ortaya koydu.
Ancak mevcut aşıların etkinlik oranı koronavirüsün yeni varyantlarına karşı daha düşük.Örneğin aşı üreticilerinden ABD’li Moderna şirketi, Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonda ürettiği aşının altı kat daha az antikor ürettiğini tespit etti. İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonda ise Modernan’nın aşısının antikor seviyesi değişiklik göstermedi.
ÜLKELER BİRBİRİ ARDINA YENİDEN KAPANIYOR
Sürekli mutasyona uğrayan virüsün aşıları etkisiz kılması, daha bulaşıcı veya daha ölümcül hala gelmesi ise birçok ülkeyi korkuttu.
Salgınla mücadelede zorlanan birçok ülke de 2020 yılının bahar aylarında olduğu gibi seyahat kısıtlamaları ve yasaklarını yeniden devreye sokmaya başladı.
FRANSA, AB DIŞINDAN GELENLERE SINIRLARI KAPATTI
Fransa Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelenlere sınırlarını kapattı. Pazar gününden itibaren bu ülkelere seyahatler de özel durumlar hariç olmak üzere yasaklandı.
Fransa Başbakanı Jean Castex, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelişlerin ve bu ülkelere gidişlerin özel durumlar hariç tutulmak üzere yasaklandığını açıkladı.
Fransa’da günlük vaka sayısı yıl başından bu yana oldukça yüksek seyrediyor. Günlük vaka sayısı 20 bini geçerken hastanelerde yoğunluk da artıyor. Bu vakalardan yaklaşık 2 bininde virüsün yeni varyantının görüldüğü belirtiliyor.
Sağlık Bakanı Olivier Veran sokağa çıkma yasağının etkili ancak virüsün yayılmasını, bilhassa yeni varyantlar göz önüne alındığında, frenlemek açısından yeterli olmadığını belirtmişti.
PORTEKİZ 15 GÜN BOYUNCA SINIRLARI KAPATTI
Portekiz’de koronavirüs salgınında günlük can kayıpları ilk kez 300’ü geçerken, hükümet 15 gün boyunca sınırları kapatma kararı aldı.
Açıklanan önlemlere göre 29 Ocak’tan itibaren sınırlarını kapatacağını ve Portekizlilere 15 gün boyunca yurt dışına çıkış sınırlaması getirileceğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita, “Ulusal bir strateji çerçevesinde hükümet, önümüzdeki 15 gün boyunca istisnai durumlar dışında tüm vatandaşların kara, hava ve deniz yoluyla yurt dışına çıkışlarına sınırlama getirecektir. Zaten İngiltere ile sınırlı uçuşlarımız var ve Brezilya ile tüm uçuşlarımız askıya alındı. Avrupa Birliği’ndeki riskli bölgeler arasındaki uçuşları sınırlayan kararlara katkıda bulunacağız” dedi.
BELÇİKA, ÜLKEYE GEREKLİ OLMAYAN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI DURDURDU
Belçika Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla, ülkeye gerekli olmayan giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı.
Başbakan Alexander De Croo, yasağın 27 Ocak’tan 1 Mart’a kadar geçerli olacağını, Belçika’ya girenlerin veya ülkeden çıkmak isteyenlerin seyahatlerinin mutlaka gerekli olduğunu kanıtlamak mecburiyetinde olduklarını açıkladı.
İş seyahatleri, bakıma ihtiyacı bulunan kişiye yardım edilmesi, eğitim için yapılacak seyahatler, hastalık veya bir yakının ölümü gibi ailevi sebepler istisna olacak. Komşu bir ülkede yaşayıp her gün çalıştığı işine gitmek için sınırı geçmek zorunda olanlar da istisna kapsamında olacak.
Belçika hükümetinin aldığı diğer kararlar arasında itibaren İngiltere, Güney Afrika ve Güney Amerika’dan ülkeye gelecek herkesin 10 gün karantinaya girmesi ve gelişlerinin 1. ve 7. gününde test yaptırma zorunluluğu da bulunuyor.
KANADA’DAN YENİ SEYAHAT KISITLAMALARI
Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dün yaptığı açıklamada, salgına rağmen tatil amaçlı uçuşların arttığını hatırlatarak “Air Canada, WestJet, Sunwing ve Air Transat, tüm Karayip destinasyonlarına ve Meksika’ya hava hizmetlerini iptal etmeyi kabul etti. Bu durum, 30 Nisan’a kadar devam edecek.” dedi.
Başbakan Trudeau, Kanada’ya dönen kişiler için havalimanlarında PCR testi yaptırma şartı getirildiğini de duyurdu. Trudeau, ülkeye giriş yapan herkese Kovid-19 testi uygulanacağını ve bunun sonucunu beklerken de gelenlerin bir otelde üç güne kadar zorunlu karantinaya alınacağını söyledi.
Yolcuların kalacağı otellerin resmi makamlarca belirleneceğini kaydeden Trudeau, otel masraflarını da yolcuların ödeyeceğini ve bunun maliyetinin de 2 bin Kanada dolarından (11 bin 400 TL) fazla olmasının beklendiğini hatırlattı. Trudeau, “Otellerde kalanlardan test sonuçları negatif çıkanlar, daha sonra gözetim ve denetimi önemli ölçüde artırılmış evde karantinaya alınacaklar. Testleri pozitif olanlar, potansiyel endişe varyantlarını taşımadıklarından emin olmak için derhal belirlenmiş devlet tesislerinde karantinaya girecekler.” şeklinde konuştu.
Son günlerde yaptığı açıklamalarla Kanadalılara “şimdi tatil zamanı değil” çağrısında bulunan Trudeau, yeni tedbirlerin insanları ülke dışına zorunlu olmayan gezilere çıkmaktan caydırmayı amaçladığına işaret etti.
GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİNDEN BREZİLYA’YA SEYAHAT KISITLAMASI
Kolombiya, Peru, Arjantin ve Guyana, Kovid-19’un daha hızlı yayılan mutasyon geçirmiş türünün yayılmasını önlemek amacıyla, ABD’nin ardından Kovid-19 kaynaklı en fazla ölümün görüldüğü Brezilya’ya yapılacak seyahatleri geçici olarak durdurma kararı aldı.
Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya, 28 Ocak’ta, Guyana ise 29 Ocak’ta, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Brezilya’ya 30 günlüğüne uçuş yasağı getirdiklerini duyurdu.
Vaka sayılarının 2 milyona yaklaştığı Arjantin 1 Şubat’tan itibaren Brezilya’ya yapılan uçuş sayısını yarı yarıya azaltmaya karar verirken, salgından etkilenen Peru, 26 Ocak’ta Brezilya ile uçuşları geçici iptal etti.
ABD’DEN SECHENGEN BÖLGESİNE VE DÖRT ÜLKEYE SEYAHAT YASAĞI
ABD Başkanı Joe Biden da hafta içinde yeni seyahat yasaklarını devreye koydu. Biden, Schengen bölgesindeki 26 Avrupa ülkesi ile birlikte İngiltere, İrlanda, Brezilya ve Güney Afrika’dan ABD’ye seyahat yasağı getiren kararnameye imza attı.
Biden, önceki Başkan Donald Trump’ın Kovid-19 nedeniyle söz konusu ülkelere uygulanan seyahat yasağının, 26 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere kaldırılması kararını geçersiz kılan bir kararname imzaladı ve önceki listeye Güney Afrika’yı da ekledi.
Buna göre, kararnamede yer alan ülkelerden seyahat eden ya da son 14 günde bu ülkelerde bulunan ABD vatandaşı olmayan kişiler, ABD’ye kabul edilmeyecek.
Joe Biden’ın yeniden devreye aldığı seyahat kısıtlamalarından etkilenen 26 Avrupa ülkesi arasında Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre yer alıyor.
YENİ ZELANDA, YILIN ÇOĞUNDA SINIRLARINI KAPALI TUTACAK
Koronavirüs salgınıyla mücadeledeki başarısı ile ön plana çıkan Yeni Zelanda, yılın çoğunda ziyaretçilere sınırlarını kapalı tutacağını açıkladı.
Salı günü bir açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, diğer ülkelerdeki aşılamaların düşük olmasının ülkesinin ekonomisi ve sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Ardern, bu sebeple Yeni Zelanda’nın sınırlarının yıl içinde çoğu zaman ziyaretçilere kapalı olacağını belirtti.
İNGİLTERE: GEÇERLİ BİR SEBEP OLMADAN ÜLKEDEN ÇIKMAK YASAK
Koronavirüs kısıtlamalarında cuma günü yeni kararlar alan İngiltere, “geçerli bir sebep” bildirmeden ülkeden ayrılmayı yasakladı.
Yurtdışına seyahat öncesi form doldurma zorunluluğu getiren İngiltere hükumeti, yeni kısıtlamalar kapsamında tatil yapmanın geçerli bir seyahat gerekçesi olarak kabul edilmeyeceğini duyurdu.
İngiltere, 33 ülkeyi kara listeye aldı ve bu ülkelerden gelenleinr, havalimanları yakınlarındaki otellerde 10 gün kendilerini izole etmek zorunda kalacağını ve parasını da kendi ceplerinden ödeyeceklerini açıkladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yolcuların “havaalanında karşılanacağını ve doğrudan karantinaya alınacağını” söyledi.
Tüm Güney Amerika ile güney Afrika ülkeleri, ayrıca Avrupa’dan Portekiz kısıtlama kapsamında. BAE’nin listeye eklenmesiyle bu ülkeden doğrudan uçuşlar durdurulurken, uygulamanın Dubai’de tatil yapan ya da çalışan çok sayıda İngilizi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Afrika’nın komşu devletleri Burundi ve Ruanda “kara listeye” eklenen son ülkeler oldu.
Başbakan Johnson, İngiltere’deki koronavirüs kısıtlamalarının en az 8 Mart’a kadar süreceğini ve aşı uygulamasının başarısına bağlı olarak sürecin daha sonra da uzatılabileceğini açıkladı.
AB, ZARURİ OLMADIKÇA SEYAHAT YAPILMAMASINI İSTEDİ
Avrupa Birliği (AB) liderleri Perşembe gecesi yaklaşık dört saat süren zirve toplantısında pandemi nedeniyle alınabilecek yeni önlemleri ele aldı.
Zirvede AB ülkelerinin liderleri, AB Komisyonu’nun ilgili önerilerini kabul etti. Buna göre enfeksiyon riski yüksek olan bölgelere ve bu bölgelerden başka yerlere seyahat etmek sadece “kesinlikle gerekli” olan durumlarda ve sıkı koşullar altında mümkün olacak.
AB Komisyonu’nun AB ülkeleri tarafından kabul edilen önerileri arasında yüksek riskli bölgelerden ayrılmak zorunda olanların seyahatlerinden önce PCR testi yaptırma koşulu da yer alıyor. Ancak PCR testi tek başına yeterli olmayacak. Riskli bölgelerden çıkış yapanlar, gittikleri yerlerde kendilerini karantinaya almak zorunda kalacaklar.
Tavsiyeler uyarınca üye devletler ayrıca sınır ötesi ve iç seyahat arasında ayırım yapmayacaklar, riskli bölgelerden yapılacak tüm seyahatlerde aynı kurallar geçerli olacak. Ancak iş ya da eğitim gereği sürekli ve sık sık ülke sınırları dışına girip çıkmak zorunda olanlar için ise istisnai kurallar geliştirilmesi önerildi.
ALMANYA BAZI ÜLKELERDEN SEYAHATLERİ KISITLADI
Almanya’da hükümet daha bulaşıcı olan koronavirüs varyantlarının yayılmasını frenlemek için Portekiz, İrlanda, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan yapılacak seyahatleri Cumartesi gününden itibaren büyük ölçüde kısıtladı. Pazar günü bu ülkelere Lesotho ve Esvatini (eski adıyla Svaziland) de katılacak.
Federal Hükümet’in kabul ettiği düzenlemeye göre havayolu, karayolu ve denizyolu şirketleri 17 Şubat tarihine kadar bu ülkelerden Almanya’ya yolcu taşıyamayacak. Alman vatandaşları, Almanya’da oturum hakkı bulunan yabancı ülke vatandaşları ve transit yolcular uygulamadan muaf tutulacak. Mal trafiği de dokunulmaz olarak kalmaya devam edecek.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder