31 Ocak 2021 Pazar

Mutasyonlu virüse karşı aşıların etkisi düşüyor? Hangi aşı mutasyonlara karşı ne kadar etkili?

Yeni tip koronavirüsün Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere’den çıkan yeni türlerinin aşıların etkisini azaltmasından endişe ediliyor. Şu ana kadar geliştirilen aşılar mutasyonlu koronavirüse karşı da etkili. Ancak bilim insanları virüsün hızla mutasyona uğramasından endişeli.

BOLD – İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve 2020 yılının ilkbahar aylarından beri bütün dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını insanlığı tehdit etmeye devam ediyor.

Koronavirüse karşı geliştirilen aşılar ile yeşeren ümitler, 3 ülkede belirlenen mutasyonlar ile yerini tedirginliğe bıraktı.

Mutasyonlu koronavirüsle ilgili 3 temel soru işareti ortaya çıktı:

  • Virüs daha bulaşıcı hale mi geldi?
  • Virüs daha ölümcül hale mi geldi?
  • Mevcut aşılar, mutasyonlu virüse karşı etkili mi?

Bilim insanları, İngiltere’de ortaya çıkan ve “B117” olarak adlandırılan yeni koronavirüs varyantının 17 mutasyon geçirdiğini ve genetik değişiklikler virüsün vücuda tutunmasını sağlayan başak proteininde meydana geldiği için daha bulaşıcı olduğunu ortaya koymuştu.

MUTASYONLU VİRÜS DAHA BULAŞICI VE DAHA ÖLÜMCÜL

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde ortaya çıkan yeni varyantın yüzde 70 daha bulaşıcı ve yüzde 30 daha ölümcül hale geldiğini açıkladı.

Ancak daha sonra yapılan bilimsel çalışmalar İngiltere’de tespit edilen yeni varyantın yüzde 56 daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu.

Güney Afrikalı araştırmacılar, ülkede ortaya çıkan virüsün İngiltere’dekinden çok daha fazla mutasyona uğradığını aktardı.

MUTASYON, ANTİKORLAR NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Aşılar, vücuda koronavirüsle karşılaşması durumunda savaşmak için antikor oluşturmayı da içeren bir bağışıklık tepkisi oluşturmayı öğreterek çalışıyor. Antikorlar ise, bağışıklık sistemi tarafından virüslerin yüzeyine yapışan ve onları etkili bir şekilde devre dışı bırakan küçük proteinlere deniliyor.

Mutasyon, aşıların oluşturduğu antikorların virüse bağlanma yeteneğini zayıflatırsa ya da koronavirüsün antikorların saldırısından kurtulmasını sağlarsa aşılar da o kadar etkili olmayabilir.

GÜNEY AFRİKA VARYANTI DAHA ÇOK KORKUTUYOR

Bu noktada bilim insanlarını daha çok korkutan ve çok daha fazla mutasyon sonucu ortaya çıkan Güney Afrika varyantı.

Aşı firmaları yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri aşıların İngiltere varyantına karşı etkili olduğunu açıkladılar. Ancak bilim insanları, Güney Afrika’daki mutasyonun mevcut aşıları işe yaramaz hale getirmesinin “olası olmadığını”, ancak “etkisini zayıflatabileceğini” söyledi.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ortaklığında geliştirilen aşının Güney Afrika’daki denemelerini yürüten Profesör Shabir Madhi, “Güney Afrika mutasyonunun şu an için İngiltere’de ortaya çıkan B117 varyantından daha fazla endişe uyandırdığını söylememiz mümkün ve bu Güney Afrika varyantının aşılara karşı  daha dirençli olabileceğine dair makul bir endişe yaratıyor” ifadelerini kullandı.

AŞILAMA TÜM DÜNYADA YAYGINLAŞMALI

Wits Üniversitesi’nden aşı uzmanı Profesör Helen Rees, Güney Afrika’daki mutasyonlarla ilgili endişelerin, yalnızca daha zengin ülkelere değil, tüm dünyada aşıların hızla yaygınlaştırılması için küresel baskıya katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Rees, “Yeni varyantlar halihazırda diğer ülkelere yayıldığından, aşıların mutasyonlara karşı etkili kalmasını sağlamanın yolu mümkün olan herkesi aşılamaktır” dedi.

MUTASYONLAR AŞININ ETKİSİNİ YÜZDE 40 AZALTIYOR

Fransa Bilim Konseyi Başkanı Jean François Delfraissy de ortaya çıkan mutasyonların aşıların etkisini azalttığını söyledi.

Delfraissy, İngiliz mutasyonunun aşıya duyarlı olduğunu belirtirken, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarının aşılamalara karşı direncinin daha güçlü olduğunu ve aşının etkisini yüzde 40 azaltabildiğini ifade etti.

Alman BioNTech firması ile aşı geliştiren Pfizer’in yöneticisi Albert Bourla da, geliştirdikleri aşının virüsün yeni türlerine karşı etkisinin azalmasının “oldukça muhtemel” olduğunu ifade etti.

PFİZER/BİONTECH: MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI DA ETKİLİ

Mutasyona uğramış olan Kovid-19’a dönük çalışmaların tamamlayarak kamuoyuna açıklama yapan Pfizer/BioNTech, Kovid-19’a karşı geliştirdiği “BNT162b2” isimli aşısının Kovid-19’un İngiltere ve Güney Afrika’da tespit edilen yeni türüne karşı koruma sağladığını aktardı.

Pfizer/BioNTech, yapılan laboratuvar çalışmalarında aşının İngiltere ve Güney Afrika’daki yeni türlere karşı nötralize edici antikor tepkisini tetiklediğini tespit ettiklerini belirtti.

Pfizer/BioNTech, laboratuvar çalışmalarında elde edilen sonuçların cesaret verici olduğu ifade ederek, ürettikleri aşının üzerinde muhtemel yeni türlere göre ayarlama yapabileceklerini kaydetti.

MODERNA: GÜNEY AFRİKA VARYANTINDA ANTİKOR ÜRETİMİ AZALIYOR

ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, ürettiği koronavirüs aşısının İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonlara karşı etkili olduğunu açıkladı.

Şirket, laboratuvarda sürdürülen çalışmalar kapsamında, iki dozda yapılan aşının, şu ana kadar tespit edilen virüs çeşitlerine karşı antikor üretimini sağladığını belirlediklerini duyurdu. Şirket, söz konusu çeşitler arasında, İngiltere’de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika’da tespit edilen B.1.351 virüslerinin de mevcut olduğunu kaydetti.

Çalışmalara göre antikor seviyesi, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonda bir önceki virüs çeşitlerine göre bir değişiklik göstermedi. Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonda ise aşı, altı kat daha az antikor üretimini beraberinde getirdi.

MODERNA: YENİ DOZ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Buna rağmen Moderna, söz konusu antikor seviyesinin virüsten koruma sağlama noktasında yeterli olduğunun altını çizdi. Şirket, önlem olarak, üçüncü bir doz üzerinde çalışma yürüttüklerini de ifade etti.

NOVAVAX VE JOHNSON&JOHNSON: AŞININ GÜNEY AFRİKA’DA ETKİ ORANI DAHA DÜŞÜK

Bu hafta içerisinde ürettikleri aşılarının etkinlik oranlarını açıklayan Novavax ve Johnson&Johnson firmaları da aşıların Güney Afrika mutasyonuna karşı daha az etkili olduklarını belirttiler.

Novavax’ın Perşembe günü yayınladığı deney sonuçlarına göre, firmanın aşısının Güney Afrika halkı üzerindeki etki oranı yüzde 50. Aynı aşı İngiltere’deki deneylerde ise yüzde 89,3 oranında etkili oldu.

Johnson & Johnson firması yetkilileri de yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri aşının üç kıtada ve virüsün çeşitli varyantlarına karşı yürütülen çalışmada etkililik oranının ortalama yüzde 66 olduğunu belirtti. Ancak Johnson & Johnson firmasının aşısı da bölgeye göre farklı oranda etkili oldu. Bu aşının Amerika’ya ilk Güney Afrika virüsünün ulaşmasının öncesinde etki oranı yüzde 72 olarak kaydedilirken, aynı aşı Güney Afrika’daki deneylerde enfeksiyon oranını düşürmede sadece yüzde 57 oranında işe yaradı. Güney Afrika’da koronavirüsün yeni varyantı koronavirüs vakalarının yüzde 95’ini oluşturuyor.

Mutasyonlu virüs korkuttu, dünya yeniden kapanıyor: Hangi ülkeler yasak kararı aldı?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder