1 Şubat 2021 Pazartesi

Libya’da soruna çözüm umudu: Geçici hükumeti belirleyecek seçim süreci başladı

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu, 24 Aralık 2021’de yapılması planlanan seçimlere kadar ülkeyi yönetecek konsey üyelerini belirlemek için İsviçre’de bir araya geldi.

BOLD – Libya’da Başbakan ve Başkanlık konseyi üyelerinin seçileceği beş günlük süreç başladı. Başkanlık Konseyi üyeleri ve Başbakan olmak üzere 4 yöneticinin yer alacağı yeni geçici hükümete seçilecek isimler, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LPDF) 75 üyesi tarafından hafta içinde yapılacak oylamayla belirlenecek.

Kurulacak geçici birlik hükümeti, ülkeyi 24 Aralık’ta planlanan seçimlere götürecek.

Geçici yürütme otoritesi, Başkanlık Konseyi (başkan ve iki yardımcısı) ve Başbakanlık makamlarından oluşuyor.

GEÇİCİ HÜKUMETTE GÖREV ALANLAR SEÇİMDE ADAY OLMAYACAK

28 Ocak’ta adaylık başvuru süresinin dolmasının ardından 30 Ocak’ta BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından açıklanan aday listelerinde 3’ü kadın 45 isim bulunuyor. Başbakanlık için 21, üç üyeli başkanlık konseyi için 24 kişi aday oldu.

Bu görevlere adaylığını koyanlar, LPDF kuralları gereği aralık ayında yapılacak seçimlerde aday olmama taahhüdünde bulundu.

UNSMIL Temsilcisi Stephanie Williams

Basına kapalı şekilde 5 Şubat Cuma gününe kadar devam edecek toplantıların açılışını, UNSMIL Temsilcisi Stephanie Williams video konferans yöntemiyle yaptı.

İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında gizli tutulan bir mekanda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Williams, Forum üyelerini, “Libya halkının refahını kendi çıkarlarının üstünde tutan adayları” seçmeye çağırdı.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Libya Siyasal Diyalog Forumu, Libya’daki değişik siyasi ve toplumsal kesimleri temsil eden 75 üyeden oluşuyor.

İsviçre’de bugün başlayan ve 5 Şubat’a kadar sürecek toplantıda adaylar LPDF’nin ülkeyi seçimlere götürecek yol haritasını nasıl hayata geçirecekleriyle ilgili planlarını Forum’a açıklama fırsatına sahip olacak.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih

Cumhurbaşkanlığı makamı konumundaki Başkanlık Konseyi için aday olan isimler arasında Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih öne çıkıyor.

İç savaş sırasında Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusuna destek veren Salih, yeni siyasi sistemi kurmaya yönelik süreçte diplomasiye ağırlık vererek askeri mücadelede başarılı olamayan Hafter’in önüne geçmişti. Başkanlık Konseyi için aday olan diğer isimler arasında Ulusal Mutabakat Hükumeti Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de bulunuyor.

Başbakan adayları arasında ise UMH’nın İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik dikkat çekiyor.

LİBYA’DA ATEŞKES SÜRECİ

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libya, BM’nin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüş durumda.

İsviçre’nin Cenevre kentinde 23 Ekim 2020’de iki tarafı temsil eden 5 + 5 Birleşik Libya Askeri Komisyonu ateşkes üzerinde anlaşmaya vardı

23 Ekim 2020’de, iki tarafı temsil eden 5 + 5 Birleşik Libya Askeri Komisyonu, İsviçre’nin Cenevre kentinde yatıkları toplantıda “Libya’nın tüm alanlarında kalıcı bir ateşkes anlaşması” yaptı.

Derhal yürürlüğe giren anlaşma, tüm yabancı güçler ve paralı askerlerin üç ay içinde (23 Ocak’a kadar) Libya’yı terk etmesini ve ortak bir polis gücünün ihtilaflı bölgelerde devriye gezmesini gerektiriyordu. Trablus ile Bingazi arasındaki ilk ticari uçuş aynı gün gerçekleşti. Savaş böylece sona erdi.

Ülkeyi seçimlere götürecek siyasi sürecin koordinasyonu için oluşturulan Libya Siyasi Diyalog Forumu kasım ayında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Libya Siyasi Diyalog Forumu Danışma Komitesi toplantısı 13-16 Ocak tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirildi

Libya Siyasi Diyalog Forumu Danışma Komitesi, 13-16 Ocak tarihleri arasında Cenevre’de yaptığı görüşmelerde birleşik bir yürütme otoritesinin seçilmesi için bir teklif öne sürdü.

18 Ocak’ta LPDF üyelerinin teklif üzerine yaptığı oylamada seçim önerisi, 51 lehte, 19 aleyhte oyla kabul edildi.

Teklife göre, Başkanlık Konseyi üyeleri ve Başbakan olmak üzere 4 yöneticinin yer alacağı yeni geçici birlik hükümetinin, ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürmesi ve geçici hükumette görev alanların, seçimlerde aday olmaması kararlaştırıldı.

 

Libya iç savaşına yabancı müdahalesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder