16 Haziran 2021 Çarşamba

301 madencinin öldüğü Soma Davasında Can Gürkan 20 yıl hapisle kurtarıldı

Soma’da 301 madencinin ölümüne neden olan maden faciasıyla ilgili davada karar açıklandı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yeniden görülen davada, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçundan yargılanan Soma Kömür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu’nu 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. İnfaz Yasası değişikliğiyle sanıkların cezası yarıya inecek.

BOLD – Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen 301 işçinin ölümüne sebep olan Soma faciasında Yargıtay’ın bozma kararı ile yeniden görülen davada karar açıklandı.

Akhisar Ceza Mahkemesi, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Tutuklu sanığın bulunmadığı davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Can Gürkan dahil 4 sanığın iddianamedeki gibi ‘olası kastla’ 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan yargılanması yönünde karar vermişti. Ancak kararın ardından Dairenin 3 üyesi değiştirilmiş, Yargıtay Başsavcılığının itirazıyla Gürkan ve sanıkların daha hafif bir ceza öngören ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan yargılanmasına karar verilmişti.

Mahkemenin 22 yıl hapis cezası verdiği Can Gürkan, İnfaz Yasasında Nisan 2020’de yapılan değişiklikten de yararlanacak. Buna göre, verilen cezaların yarısı infaz edilecek. Bunun yanı sıra sanıklar üç yıllık denetimli serbestlik hakkından da yararlanacak. Böylece 12 yıl 6 ay hapis cezası alan sanıklar tutuklu kaldıkları süre hesaplanarak cezaevine girmeyecek. Gürkan ise 1 ya da 2 yıl cezaevinde kalarak cezasını tamamlayacak.

YARGITAY’DA ÜYELER DEĞİŞTİ İTİRAZLA CAN GÜRKAN KURTARILDI

301 madencinin hayatını öldüğü Soma Davasının temyizine bakan Yargıtay 12. Ceza Dairesine müdahale edilmişti. 2 Ekim 2020’de davayı inceleyen Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezayı az bularak mahkumiyet kararını bozdu. Can Gürkan dahil dört sanığa iddianamede talep edildiği gibi ‘olası kastla’ 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesi istendi. Ancak Yargıtay’ın kararına Yargıtay Başsavcılığı karar düzeltme talebinde bulundu. 12’inci Ceza Dairesi’nin beş üyesinden üçü değiştirildi. Başkan Ahmet Er ve üye hâkim Nadir Gündeş koltuğunu korurken sanıklara daha ağır hapis cezası verilmesi isteyen üç üyenin dairesi değiştirildi. Daireden gönderilen üyelerin yerine eski adalet bakanlığı müsteşarı Kenan İpek, eski HSK genel sekreteri Fuzuli Aydoğdu ve eski Ceza ve Tevkifevleri genel müdürü Mustafa Yapıcı getirildi. Üye değişikliğinin ardından Yargıtay savcılarının yaptığı itiraz, 12’inci Ceza Dairesi tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. Can Gürkan dahil dört sanığın ‘bilinçli taksirle ölüme sebep olma’ suçundan cezalandırılmasına karar verildi. Böylece, Can Gürkan’a en fazla 22 yıl hapis cezası verilmesine imkan verildi.

Soma Davası: Tekmeyi madencinin yediği bir adaletsizlik hikayesi

301 madencinin öldüğü Soma Davasında Can Gürkan 20 yıl hapisle kurtarıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder