14 Haziran 2021 Pazartesi

Biden-Erdoğan görüşmesi: Çözüm bir başka bahara kaldı

Biden-Erdoğan görüşmesi sonrası her iki lider de ‘yumuşak’ ifadelerle görüşmeyi değerlendirdi ancak basın toplantılarında kullandıkları cümleler sorunların çözümü noktasında ilerleme sağlanamadığını gösterdi. Daha önce defalarca Biden’a ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıması dolayısıyla hesap soracağını söyleyen Erdoğan, görüşme sonrası “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi.

BOLD – 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Brüksel’de ilk kez yüz yüze bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra ‘diplomatik’ bir dille yumuşak mesajlar verildi.

Görüşme sonrası Erdoğan’ın “Türkiye ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele yok” ve Biden’ın “Türkiye ile gerçek bir ilerleme sağlayacağımızdan eminim” ifadesi iki ülke arasındaki sorunlara çözüm konusunda bir gelişme olmadığını ortaya koydu.

Görüşmeden akıllarda kalan en ilginç cümle ise Biden’a 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımasının hesabını soracağını ve bunu gündeme getireceğini defalarca ifade eden Erdoğan’ın , “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” sözleri oldu.

ABD Başkanı Joe Biden ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

İki ülke arasındaki baş başa ve heyetlerarası görüşmeler öncesi Erdoğan ve Biden NATO Zirvesi öncesindeki hazırlık toplantısında da ayaküstü sohbet ettiler.

BAŞBAŞA GÖRÜŞME: NOT ALAN YOK, DİPLOMAT VEYA BAKAN YOK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi kapsamında, NATO Karargahı’nda bir araya geldi.

İki liderin saat 18.00’de başlaması gereken görüşme 1 saat sarktı. Biden ve Erdoğan, önce not alan olmadan, diplomat veya bakanın olmadığı, sadece iki çevirmenin olduğu baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

19.00’da başlayan baş başa görüşme 45 dakika sürdü. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşme de 40 dakika sürdü.

Erdoğan, görüşme sonrası basın toplantısında da, “Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Toplantının çoğu baş başaydı.” dedi.

Heyetlerarası görüşmede Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

Görüşmeye ABD tarafından ise Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan’ın Özel Danışmanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Avrupa İşleri Kıdemli Direktörü Amanda Sloat, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa ve Avrasya Direktörü Kevin Boyd katıldı.

MASADA ‘TÜRKİYE’NİN TERÖRLE MÜCADELESİ’ KİTABI

Erdoğan’ın Biden ile yaptığı baş başa görüşmede masada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 2019 yılında yayına alınan “Turkey’s Fight Against Terrorism” (Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesi) isimli kitap olduğu görüldü.

90 sayfalık kitapta, Türkiye’nin PKK, YPG, IŞİD gibi terör örgütlerine yönelik, uğradığı saldırılara karşı ülke içinde ve dışında düzenlenen operasyonlar anlatılıyor.

“HAMDOLSUN HİÇ GÜNDEME GELMEDİ”

Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, toplantının ‘samimi ve yapıcı geçtiğini’ aktardı.

“Görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri ve işbirliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık” diyen Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız, çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz” dedi.

Erdoğan, Brüksel’e yola çıkmadan önce Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul etmesini gündeme getireceğini defalarca ifade etmiş ve görüşmeden bir gün önce Türkiye’de havaalanında yaptığı açıklamada, “24 Nisan bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı tabii ki beklemezdik. Ama bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi tabii doğru bulmamız mümkün değil.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında bu konunun konuşulmadığını aktardı.

Erdoğan’ın konunun görüşmede gündeme gelmediğini ifade ederken kullandığı “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” ifadesi ise oldukça dikkat çekiciydi.

“ÇÖZÜLMEYECEK BİR MESELE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

S-400 krizi ve F-35’ler konusunda görüşlerini Biden’a ilettiğini ifade eden Erdoğan, “Her alanda verimli bir işbirliği dönemine başlama noktasında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız. Çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz.” dedi.

AFGANİSTAN VE KABİL HAVALİMANI’NIN KONTROLÜ

Erdoğan, bir soru üzerine ABD ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmeye hazırlandığı bu dönemde Afganistan konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

“Afganistan konusundaki düşüncelerimizi açık bir şekilde Biden’a ifade ettim” diyen Erdoğan, “Eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika’nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Taliban gerçeğini kenara koymak mümkün değil. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı söz konusu değil” dedi.

Erdoğan, Pakistan ve Macaristan’ı da Afganistan’da yanlarına almak istediklerini Biden’a aktardığını kaydetti.

Türkiye, belli koşullar halinde, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamayı önermişti. Ancak hızla ülkenin kontrolünü ele geçirmeye başlayan Taliban öneriyi karşı çıkmış ve Türkiye’nin ABD ile yapılan anlaşma çerçevesinde NATO ile birlikte ülkeden çıkması gerektiğini ifade etmişti.

ERDOĞAN, BİDEN’I TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ

Erdoğan, bir başka soru üzerine, Biden’ı Türkiye’ye davet ettiğini, Biden’ın yoğunluk geçtikten sonra Türkiye’yi ziyaret edebileceğini söylediğini de aktardı. Erdoğan, kendisinin ABD’ye gidip gitmeyeceği sorusu üzerine de, “Niye gitmeyeyim?” diyerek, yakında BM Genel Kurulu toplantılarının olacağını ve BM binasının karşısında yeni Türk Evi’nin açılışını yapmayı planladıklarını hatırlattı.

“GERÇEK BİR İLERLEME KAYDEDECEĞİMİZE İNANIYORUM”

ABD Başkanı Biden Brüksel’deki NATO Zirvesi kapsamındaki temaslarının ardından planlanan basın toplantısını 2,5 saati aşkın bir gecikmeyle düzenledi.  Biden, Erdoğan’la yaptığı görüşmeyi olumlu ve verimli olarak tanımladı.

Biden, Erdoğan ile görüşmesine dair yaptığı açıklamada, “Ülkelerimiz büyük gündemlere sahip. Ekiplerimiz tartışmalarımızı sürdürecek, ABD ve Türkiye olarak büyük gelişme kaydedeceğimizi düşünüyorum” dedi.

ABD ve NATO çekiliyor: Türkiye, Afganistan bataklığında tek başına mı kalacak?

Biden-Erdoğan görüşmesi: Çözüm bir başka bahara kaldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder