17 Haziran 2021 Perşembe

Hakan Dağdeviren’in annesine kavuşma hayalini bitirdiler

AKP Hükumetinin, insan haklarında iyileştirme vadeden infaz paketi lösemi hastası Hakan Dağdeviren’in annesine kavuşma hayalini hüsranla bitirdi. 15 yaşından küçük çocuğu bulunan kadınları cezaevlerinden tahliye edecek madde tasarıdan çıkarıldı. Anne ve babası tutuklu Hakan’ın ailesine kavuşması başka bir vakte kaldı.

BOLD – Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kadın mahkumlara çocuk kriteri getiren madde çıkarılarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından yürürlüğe girecek.

3 BİN ÇOCUKLU KADIN TUTUKLU BU KANUNU BEKLİYORDU

Kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması durumunda, cezasının infazının çocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar ertelenebilmesine ilişkin madde, teklif metninden çıkarıldı. Bu durum cezaevlerindeki 3 bin çocuklu kadın tutukluyu üzdü. Sözkonusu düzenlemenin Meclis’e sevkedilmesinde, anne ve babası Gülen Hareketi yapılanmasına üyelik iddiasıyla tutuklu bulunan ve lösemi teşhisi konulan 11 yaşında Hakan Dağdeviren’in durumu etkili olmuştu. Düzenleme ile 15 yaşından küçük çocuğu bulunan kadın hükümlülerin cezasının infazı, çocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar ertelenmesi öngörülüyordu.

Kanunla, hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1,5 saate çıkarılıyor; tutuklu ve hükümlüler bakımından hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı kaldırılıyor.

MAHKUMLARA E POSTA İMKANI GETİRİLDİ

Bulundukları ceza infaz kurumundan başka bir kuruma nakil talebinde bulunan hükümlülerin maddi durumlarının yetersiz olduğunu belgelendirmeleri durumunda, bu hükümlülerden nakil giderleri alınmayacak. Hükümlüler, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda Adalet Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilecek. Hükümlü tarafından resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgrafların, alıcısı dışındaki kişilerin erişimini engelleyici tüm tedbirler alınarak, hükümlünün talebine göre posta yoluyla veya elektronik ortamda alıcısına ulaştırabilecek.

YABANCI HÜKÜMLÜLERİN DURUMLARINI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DEĞERLENDİRECEK

Kanuna göre yabancı hükümlüler hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarının infazına karar verildiği takdirde, sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili olarak, bu hükümlülerin durumları İçişleri Bakanlığınca değerlendirilecek. Böylece, yabancı hükümlünün koşullu salıverilmesi veya cezasının infazının tamamlanması halleri bakımından uygulanan bu tedbir, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına karar verilmesi hali bakımından da uygulanacak.

CEZAEVLERİNDE 17 BİN KADIN BULUNUYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı Türkiye’de Kadın Hakları İhlalleri Raporu’na göre cezaevlerinde 17 bin kadın tutuklu ve hükümlü kadın bulunuyor ve bu kadınların yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 2020 ceza istatistikleri raporuna göre ise Türkiye, Konsey’in 47 üyesi arasında, cezaevi kalabalıklığı ve tutsak çocuk sayısında Türkiye Avrupa lideri! Rapor, AKP’nin Türkiye’yi resmen açık bir cezaevine dönüştürdüğünü gözler önüne serdi.

Balyoz: Kumpas mı darbe mi?

Hakan Dağdeviren’in annesine kavuşma hayalini bitirdiler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder