15 Haziran 2021 Salı

Biden görüşmesi meyvelerini vermeye başladı: IŞİD sorumlusu yakalandı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün ABD Başkanı Joe Biden ile NATO zirvesinde yaptığı görüşme meyvesini vermeye başladı. Suriye’deki terör örgütlerine destek vermekle suçlanan Türkiye, kırmızı bültenle aranan IŞİD yöneticisini yakaladığını duyurdu. MİT’in organizasyonu ile Suriye’de yakalanan IŞİD’in sözde Türkiye sorumlusu Kasım Güler Türkiye’ye getirildi.

BOLD – Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), IŞİD’in sözde “Türkiye vilayeti sorumlusu” Ebu Usame el Türki kod adlı Kasım Güler’i Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonla yakalayarak Türkiye’ye getirdi. Güler’in yakalanmasının ABD Başkanı Joe Biden İle AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin hemen akabinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

MİT ELİYLE KOYMUŞ GİBİ BULDU

MİT, Güler’in, Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollarla geçerek sansasyonel eylem yapmayı planladığı bilgisi üzerine çalışma başlattı. Takibe alınan Güler, Suriye’de gerçekleştirilen operasyonla yakalanarak sorgulanmak üzere Türkiye’ye getirildi. Terör örgütü IŞİD üyesi Kasım Güler’in silah ve patlayıcılarla yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçme hazırlığında olduğu belirlendi. Kırmızı kategoride aranıp yakalanan ilk IŞİD mensubu olduğu bildirilen Kasım Güler’in üzerinden çok sayıda örgütsel doküman ile gizli bilgiler de ele geçirildi. 2008-2010 yılları arasında Afganistan-Pakistan bölgesine geçerek çatışma alanlarında faaliyet gösterip 2014’te IŞİD’e katılan Güler’in örgüt içerisinde üst düzey görevlerde yer aldığı ve IŞİD’in sözde Rusya, Avrupa ve Türkiye mali sorumlusu olduğu belirlendi.

BİDEN – ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONRASI YAKALANDI

Güler’in dün Brüksel’de gerçekleşen ABD Başkanı Joe Biden ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinin hemen akabinde yakalanması dikkat çekti. Dün akşam yapılan görüşme olumlu geçmiş, ABD ile Türkiye arasında yeni bir sayfa açıldığı belirtilmişti. Biden yönetimi IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek ve örgütün nerede olursa olsun tüm terör finansmanı ağlarına karşı harekete geçme konusunda kararlı.

ABD TÜRKİYE’Yİ IŞİD’E DESTEK VERMEKLE ELEŞTİRİYORDU

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD ile ilgili hazırladığı bir raporda, Türkiye’nin örgüte karşı mücadelesini güçlendirmesine rağmen lojistik, finans ve silah konularında halen IŞİD’in transit merkezi olduğu iddia etmişti. Kongre için hazırlanan 136 sayfalık raporda Türkiye’nin IŞİD tarafından bir üs olarak kullandığına dair iddia, ABD Avrupa Komutanlığı’nın açıklamalarına dayandırıldı. Metinde IŞİD’in para transferleri için özellikle Türkiye’yi kullandığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE’YE IŞİD YAPTIRIMI

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Dairesi, geçen ay IŞİD’le bağlantılı üç kişi ve bir şirkete yaptırımlar getirdi. Yaptırıma tabi olanlar arasında Türkiye’den faaliyet gösteren şirket ve kişiler bulunması dikkat çekti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, kara listeye alınan kişiler ve şirketin IŞİD’i uluslararası bağışçılardan oluşan bir ağa bağlamada kritik rol oynadığı ve terör örgütüne Ortadoğu’daki mali sisteme erişim imkanı sağladığı belirtildi.

Hamdolsun Sabah gazetesi var !

Biden görüşmesi meyvelerini vermeye başladı: IŞİD sorumlusu yakalandı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder