14 Haziran 2021 Pazartesi

NATO 2030 planında Çin’i hedefe koydu

NATO liderleri Brüksel’deki zirvenin ardından yayımladıkları bildiride, Çin’i Batı ittifakına karşı bir güvenlik riski olarak nitelendirirken, Genel Sekreter Jens Stoltenberg de üye ülkeleri Çin’e karşı birlikte hareket etmeye çağırdı.

BOLD – NATO, Brüksel’de gerçekleştirdiği zirvede kabul ettiği 2030 planında Çin’i hedefe koydu. Zirve sonrası yayınlanan bildiride, “Çin’in hırsları ve iddialı tavırları mevcut kurallara dayalı uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara sistematik olarak meydan okuyor” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden ilk kez katıldığı zirvede, ittifaka bağlılığını teyit ederken liderler zirvede yeni strateji konsepti “NATO 2030″u kabul etti. Zirve sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde ise “uluslararası düzene yönelik sistematik bir sınama” olarak nitelendirilen Çin’e ilk kez geniş bir yer ayrıldı.

NATO Aile Fotoğrafı

Zirve sonrası yayınlanan ortak bildiride, Çin’in nükleer cephaneliğini hızla genişlettiği, ordusunun modernizasyonunda “muğlak” olduğu ve Rusya ile askeri işbirliği yaptığı kaydediliyor.

Bildiride şu ifadeler yer alıyor:

“Çin’in sık sık şeffaf olmamasından ve dezenformasyona başvurmasından endişe duyuyoruz.”

Zirvenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Jens Stoltenberg de, Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu hatırlatarak, “Çin’in yükselişine bir ittifak olarak birlikte cevap vermeye ihtiyacımız var” dedi.

Zirveden çıkan bu sonuç, Çin’in otoriterliğine ve büyüyen askeri gücüne karşı durmayı öncelik ilan eden ABD Başkanı Joe Biden’ın diplomatik bir zaferi olarak görülüyor.

ÇİN VE RUSYA’YA KARŞI BİRLİKTELİK MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında zirvede ‘ittifak için yeni bir sayfa açtıklarını’ belirtti.

“Küresel rekabetin” yaşandığı bu dönemde Avrupa ve Kuzey Amerika’nın NATO çerçevesinde “güçlü duruş” sergilemesi konusunda müttefikler arasında görüş birliği olduğunu kaydeden Stoltenberg, “Özellikle de Çin ve Rusya gibi otoriter rejimlerin kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okuduğu bir dönemde” ifadesini de sözlerine ekledi.

NATO ile Rusya arasındaki ilişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana “en düşük düzeyde” olduğunu ifade eden Stoltenberg, “Moskova’nın saldırgan eylemlerinin” güvenliği tehdit ettiğini vurguladı. Stoltenberg, buna rağmen NATO’nun “kendi pozisyonunu anlatmak, yanlış anlaşmaları engellemek ve gerilim tırmanmasını önlemek” için diyaloğa hazır olduğunu söylerken, Ukrayna ve Gürcistan ile NATO’nun dayanışma içinde olduğu mesajını da verdi.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK TEDBİRLERİNE KATKI HATIRLATILDI

“Zorlu güvenlik ortamına yanıt olarak ortak bir duruş sergilemeye ve birlikte hareket etmeye devam ediyoruz” denilen sonuç bildirgesinde, Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkının artırıldığı belirtildi.

Bildiride, “Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık ve bunların tam olarak uygulanmasına yönelik bağlılığımız sürüyor” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca Suriye’den Türkiye’ye gelebilecek tehditlere ilişkin olarak da Suriye’nin NATO ve müttefiklerinin topraklarına kadar ulaşabilecek kısa menzilli balistik füzelerinin olduğu hatırlatıldı. Bildiride, “Suriye’den Türkiye’yi vurabilecek veya hedef alabilecek füzelere karşı tetikte olmayı sürdürüyoruz. Suriye’den gelen balistik füze tehdidine karşı gözlem ve değerlendirmelere devam ediyoruz” denildi.

KABİL HAVALİMANI KONUSUNDA KARAR VERİLMEDİ

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Afganistan’daki uluslararası Kabil Havalimanı’nın kontrolünün ve güvenliğinin NATO’da kalmaya devam edeceğini ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda henüz net bir karar alınmadığını açıkladı.

Stoltenberg, zirvede Afganistan’la ilgili olarak

  • Afgan güvenlik güçlerine maddi kaynak aktarılması,
  • Afgan özel kuvvetlerine ülke dışında eğitimler verilmesi,
  • NATO’nun Afganistan’da sivil varlığını sürdürmeye ve danışmanlık yapmaya devam etmesi,
  • Havalimanı ve diğer bazı altyapıların güvenliğinin sağlanması

konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.

SİBER GÜVENLİK VE UZAY TEKNOLOJİLERİNE VURGU

Bunların yanı sıra zirvede Stoltenberg 30 NATO ülkesinin 8 konuda oybirliği ile karar aldığını açıklayarak o konuları da şöyle sıraladı:

  • Siyasi dayanışma, işbirliğinin ve iletişimin genişletilmesi. Bunun için daha sık toplantı ve müttefikler arasında daha sık ve yoğun bilgi akışı,
  • Daha caydırıcı bir savunma kapasitesine kavuşmak. Bunun için de askeri, sivil ve altyapı olarak üç bütçede daha fazla harcama,
  • Ulusal hedefler konularak toplumsal dirençlerin arttırılması. Gerek salgınlar gerek dezenformasyon gerekse siber güvenlik alanlarında daha güçlü hale gelmek,
  • Teknoljik üstünlüğün kazanılması ve bunun olması için üniversitelerin ve start upların birlikte çalışabileceği teknoloji merkezlerinin kurulması. Bununla birlikte bu ortak araştırma ve çalışmalar için inovasyon fonu oluşturulması,
  • Uzak bölgelerde daha güçlü ortaklıklar kurulması. Asya Pasifik, Afrika ve Latin Amerika’daki ülkelerle yakınlaşma girişimleri,
  • Ukrayna ve Gürcistan güvenlik güçlerine eğitimler verilmesi ve kapasite arttırımının sağlanması,
  • İklim değişikliğine karşı askeri operasyonlar ve NATO aktivitelerinde daha az emisyon salınımının sağlanması. Askeri olanaklar kullanılarak emisyonların daha sık ölçümlerinin yapılması
    2022’de yeni stratejik konseptin oluşturulması için çalışmaların hızlanması
  • NATO siber alan ve uzayda da yeni güvenlik planlarına ve yatırımlarına başlanması.

Liderler, siber güvenlik ve uzay alanlarına özel olarak eğildi. Bu iki alanın, NATO’nun daha aktif olması ve güvenliği sağlaması gereken yeni alanlar olduğu kabul edildi. Siber alanda askeri bir planlama ile en yeni teknolojilerin adapte edilmesi gerekliliği kayda alındı. Ayrıca NATO’nun sivil, askeri ve altyapı yatırım bütçelerinin tamamında arttırıma gidilmesi de kararlaştırıldı.

ABD ve NATO çekiliyor: Türkiye, Afganistan bataklığında tek başına mı kalacak?

NATO 2030 planında Çin’i hedefe koydu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder