17 Haziran 2021 Perşembe

Düşünce suçlusuna insafsız infaz: Bu nasıl adalet?

Soma’da 301 madencinin ölümüne neden olan maden faciasıyla ilgili davada verilen karar, İnfaz Yasası’ndaki büyük adaletsizliği gösterdi. Davada 20 yıl hapis cezası verilen Soma Kömür’ün sahibi Can Gürkan, infaz değişikliğine göre cezasının yarısını yatacak. 3 yıl da denetimli serbestlikten faydalanacak. Bank Asya’ya para yatırıp yurt müdireliği yaptığı için 9 yıl 6 ay ceza alan kanser hastası Ayşe Özdoğan ise Gürkan’dan daha fazla süreyle cezaevinde kalacak.

BOLD ANALİZ – Geçtiğimiz yıl nisan ayında yürürlüğe giren İnfaz Yasası değişikliği terör suçu kapsamında yargılanan siyasi ve düşünce suçluları için büyük adaletsizliğe yol açtı. İnfaz değişikliğiyle adli suçlar işleyenlerin cezaevinde kalacağı sürede indirim yapılmıştı. Buna göre 30 Mart 2020’ye kadar işlenen suçlar bakımından cezasının yarısını yatanlara tahliye yolu açılmıştı. Bununla da yetinilmemiş adli suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılmıştı.

DÜŞÜNCE SUÇLULARINA AĞIR CEZA AĞIR İNFAZ

Terör, kasten öldürme, yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ile işkence ve eziyet suçları kapsam dışında bırakılmıştı. Terör suçu işlediği iddiasıyla cezaevine konulanlar ise cezalarının 3’te 2’sini çekmeden şartla tahliyeden yararlanamıyor. Bylock kullandığı, Bank Asya’da hesabı olduğu ya da sohbete gittiği veya HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu olayında olduğu gibi sosyal medya paylaşımı nedeniyle ceza alanlar cezasının 3’te 2’sini yatmak zorundu. Örneğin, terör iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen bir kişi 4 yıl 8 ay 10 gün cezaevinde kalmadan tahliye edilmiyor. Terör denilerek İnfaz Kurulları 1 yıllık denetimli serbestlik hakkından da faydalandırmıyor.

100 binden fazla kişi 2020’deki infaz değişikliğinden yararlanarak tahliye edildi. 15 Temmuz’un ardından siyasi sebeplerle cezaevlerine konulan binlerce tutuklu ise infaz değişikliğinden yararlandırılmıyor.

Soma Kömür A.Ş.’nin patronu Can Gürkan.

ADALETİN BU MU TÜRKİYE?

Adaletsizlik Türkiye’nin gündemindeki davalarda daha fazla dikkat çeken bir hal aldı. Dün açıklanan 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasına ilişkin davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, baş fail Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçundan 20 yıl hapis cezası verdi Sorumlu mühendislere ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. İnfaz Yasasına göre Can Gürkan, cezasının yarısını ceazevinde geçirecek. 3 yıl da denetimli serbestlik hakkından yararlanacak. Soruşturma sürecinde 2014’te tutuklanan Can Gürkan, 5 yıl tutukluluğun ardından 19 Nisan 2019’da tahliye edilmişti. Gürkan, infaz düzenlemesinden yararlanarak 2 yıl daha cezaevinde kalırsa cezası bitmiş olacak. Gürkan, son 2 yılını da açık cezaevinde geçirecek. 12 yıl 6 ay hapis cezası alan sorumlu mühendisler Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu’nun cezaları ise 6 yıl 3 aya iniyor. Bu isimler tutuklu kaldıkları süre nedeniyle cezaevinde kalmayacak.

Yargıtay, Ayşe Özdoğan’ın 9 yıl 4 aylık hapis cezasını onadı.

AĞIR HASTA AYŞE ÖZDOĞAN’IN CEZASI ERTELENMİYOR

301 kişinin ölümüne neden olan faillerin cezaları adeta ‘af’ edilirken iktidarın hedefindeki siyasi ve düşünce suçluları, gazeteciler, ev hanımları, öğretmenler, avukatlar, hakim ve savcılar ise ağır cezalarla karşı karşıya. En son sosyal medyada gündem olan yurt müdiresi Ayşe Özdoğan bunlardan sadece biri. 2019’da tıpta çok nadir görülen Maksiller Sinüs kanseri teşhisi konulan Özdoğan’ın hastalığı iki gözünün ortasına, beyin sapına çok yakın olan bölgeye sıçradı. Bankasya’da 300 TL para, dernek üyeliği, 4 tanık ifadesi, mesajlaşma programı Bylock ve kapatılan kız yurdunda SSK kaydının olması nedeniyle 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Özdoğan’ın cezası geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onaylandı. Eşi de hapiste olan Özdoğan, yüzde 72 engelli durumda. Bu haliyle hapse girmek istemeyen Ayşe Özdoğan, sesini Twitter hesabından duyurmaya çalışıyor. Özdoğan, cezasının infaz edilmesi durumunda cezasının 3’te 2’sini yani 7 yıl 3 gününü cezaevinde geçirmek zorunda. Ceza İnfaz Kanununa göre adli suç işleyen hükümlünün cezası hayatı için risk teşkil etmese bile; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılabiliyor. Ancak bu durum terör suçu işleyenleri kapsamıyor. Ağır hasta ve engelli durumdaki Özdoğan’ın cezasının infazı terör suçu gerekçesiyle ertelenmiyor.

İNFAZ DEĞİŞİKLİĞİ AYM’DE

Can Gürkan’a indirim üstüne indirim yapan İnfaz Yasası değişikliği koronavirüs pandemisi sürecinde AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. CHP’nin İnfaz Yasası değişikliğinin iptaliyle ilgili açtığı dava ise halen Anayasa Mahkemesi önünde bekliyor.

CAN GÜRKAN’I KURTARAN ADALET AĞIR HASTA ÖZDOĞAN’I AFFETMİYOR
Sonuçta 301 madencinin hayatına mal olan Soma faciasının faili Can Gürkan’ı kurtaran Türk adalet sistemi ağır kanser hastası eşi de tutuklu Ayşe Özdoğan’a acımıyor. 

Düşünce suçlusuna insafsız infaz: Bu nasıl adalet? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder