18 Haziran 2021 Cuma

Erdoğan’ın gölge ordusu SADAT

SADAT, HDP İzmir İl Binası’na silahlı saldırı sonucu Deniz Poyraz’ı öldüren Orhan Gencer ile yeniden gündeme geldi. HDP’li Hüda Kaya, saldırıyı yapan Gencer’in SADAT tarafından Suriye’de eğitildiğini öne sürdü. Dünyanın ‘Erdoğan’ın gizli ordusu’ olarak tanımladığı SADAT, başta 15 Temmuz olmak üzere çok kritik zamanlarda devreye sokuldu.

BOLD ANALİZ – Kısa adı SADAT olan Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi kamuoyu ilk kez 2012 yılında duydu. ‘‘Bakanlık onaylı Kontrgerilla Merkezi: Suriyeli çeteleri silahlandırıp eğitiyorlar’’ haberiyle SADAT gündeme oturdu. 28 Şubat 1997 Postmodern Darbesi döneminde ordudan emekli edilen Adnan Tanrıverdi, darbenin yıl dönümü olan 28 Şubat 2012 tarihinde kendi ordusu SADAT’ı kurdu. Bu ordu daha sonra Türkiye’deki bütün karanlık işlerin merkezine oturdu.

KURTARMA KAÇIRMA EĞİTİMİ

SADAT’ın internet sitesinde verdiği hizmetler tek tek sıralandı. Gayri Nizami Harp Kursu Eğitim Paketi kapsamında, “Gayri Nizami Harp teşkilatlanması ve bu teşkilatın unsurlarının pusu, baskın, yol kapaması, tahrip, sabotaj ve kurtarma-kaçırma harekatları ile bu harekatlara karşı koyma faaliyetlerinin eğitimini” verdiği anlatılıyor. Şirketin bu kurs kapsamında verdiği dersler arasında, “istihbarat”, “gerilla harekatı”, “kurtarma-kaçırma harekatı”, “özel kuvvetler harekatı”, “psikolojik harp” dikkat çekiyor.

SUİKAST KABİLİYETİ KAZANDIRILIR

Kursiyerlere Gayri Nizami Harp Kursları sonucunda kazandırılan kabiliyetler şöyle sıralanıyor: “Başta psikolojik harp ve harekat olmak üzere, Sabotaj, Baskın, Pusu, Tahrip, Suikast, Kurtarma ve kaçırma, Tedhiş, Sokak hareketleri türü eylemlerde ve gizli etkinliklerden oluşan harekat teknikleri, imkân ve kabiliyetine ulaştırılır ve yapılacak test ve değerlendirmelerde başarılı olanlara GNH Uzmanlığı Sertifika verilir.”

BUZLANDIRILMIŞ YÜZLERLE EĞİTİM FOTOĞRAFLARI

SADAT’ın internet sitesinde verdiği eğitimlerde askeri üniformalı eli silahlı kişiler bulunuyor. Fotoğraflardaki kişiler yüzlerinin buzlanması dikkat çekiyor. Polis, asker ve jandarmaya yönelik malzeme temini de yapan SADAT’ın faaliyet gösterdiği ülkeler de sıralanıyor. Türkiye, Suriye, Libya başta olmak üzere Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerinde görevler üstlendiği kaydediliyor.

SADAT eğitim

 ‘SADAT EL NUSRA’YA SİLAH GÖNDERDİ’ AÇIKLAMASI

SADAT’ın Suriye’deki yasa dışı örgütlere silah taşıdığını suç örgütü lideri Sedat Peker gündeme getirdi. Peker, 30 Mayıs 2021 tarihinde yayınladığı videoda, “MİT TIR’ları yakalandıktan sonra biz oraya, Bayırbucak Türkmenlerine insansız hava aracı, kıyafetler, sayıları oradaki tüm savaşçılara yetecek kadar telsizlerden tutun çelik yeleklere, tırlarca… Milletvekili arkadaşımızla da konuştuk, o da iletmesi gereken yerlere iletti. Sonra dediler biz ek TIR verelim. Benim adıma giden diğer araçlar var, onlarınki de başka yerdeki Türkmenlere gidiyor diye biliyoruz. O araçların içinde silah var, çocuk değiliz. Bu da normal. Bu SADAT tarafından organize ediliyor. Benim adıma gidiyor. İşlem yapılmıyor, kayıt yapılmıyor, direkt geçiş yapılıyor. Organizasyonu da Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı tarafından yapılıyor” dedi.

ERDOĞAN’IN BAŞDANIŞMANI OLDU, SARAY’DA 4 YIL KALDI

Muhalefetin paralel ordu olarak tarif ettiği SADAT’ın kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi olarak kritik toplantılara katıldı. 15 Temmuz 2016 sonrası Cumhurbaşkanlığı Saray’ında Erdoğan ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yeniden şekillendirdi. Erdoğan’a yakın isimlerin TSK’da yükselmesinde baş rolü oynayan Tanrıverdi, 2020 yılında Saray’daki görevlerinden ayrıldı.

TOKAT VE KONYA’DA SİLAHLI EĞİTİM KAMPLARI

Sözcü gazetesinde 2 Ocak 2018 tarihinde Saygı Öztürk’e konuşan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, şu bilgileri paylaştı:

“Son dönemde üniformalar uzun namlulu silahlarla bazı kişiler ortalıkta dolaşıyor. Bunlarla ilgili çok önemli iddialar var. Örneğin Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz, bu iddialar söyleniyor. Araştırılırsın ve bize bilgi verilsin. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de SADAT diye bir yapı. İnanın SADAT da diğer yapılar da benim için toz zerresidir. Bu malum yapılar insanları çatışmaların içerisine sürükleyecekler. Şimdiden uyarıyorum ve önlem alınmasını istiyorum.”

AKŞENER SAVCILIĞA ANLATTI, SORUŞTURMA YOK

Akşener, 18 Ocak 2018’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, SADAT’ın kamplar oluşturduğu iddiasıyla ilgili ifade verdi. Ancak sonrasında “anayasal düzene karşı işlenen suçlar” kapsamında açılmış soruşturmayla ilgili kamuoyuna bilgi yansımadı.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ ÖNCESİ GENELKURMAY’A ZİYARET

Konuyu yakından takip eden CHP’li Alpay Antmen SADAT’ın, TSK ana karargahında ilk resmi ziyareti ve zamanlamasına dikkat çekmişti. SADAT heyetinin Genelkurmay Karargahı’na, ilk resmi ziyaretini 7 Mart 2016’da yaptığını açıkladı. SADAT heyetinin 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında yargılanan Genelkurmay Plan Prensip Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy’la neler görüştüğü hala açığa çıkmadı.

ASKERİ ÖĞRENCİLERE MÜEBBET, ULUSOY’A TAHLİYE

Salih Ulusoy darbe girişimi nedeniyle Genelkurmay Çatı Davası kapsamında yargılandı. Pek çok üst düzey rütbeli subay müebbet hapis cezası alırken Ulusoy, 20 Haziran 2019’da yedi yıl altı ay hapis cezasına çaptırıldı ancak cezaevinde kaldığı süre gerekçe gösterilere tahliye edildi.

SADAT VE 15 TEMMUZ’DA ÖLDÜRÜLEN SİVİLLER

15 Temmuz 2016 gecesi de SADAT’ın görev aldığı basına yansıdı. Özellikle köprüde teslim olan askerlerin kafalarının kesilmesi olayında SADAT mensuplarının görev aldığı belirtildi. Yine darbe girişimi gecesi sivillere SADAT üyeleri tarafından ateş açıldığı basın yayın organlarında gündeme geldi. TSK ve Emniyet’in envanterinden kaybolmuş silahlarla ilgili tartışmaların merkezinde hep SADAT oldu. SADAT’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destekçilerini olası iktidar değişimine karşı silahlandırdığı iddia edildi. Tanrıverdi, SADAT üyelerinin 15 Temmuz 2016 gecesi ellerine silah almadığını da ancak “Soranlara Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyun dediği” bilgisini veriyor.

ULUSLARARASI MEDYA: ERDOĞAN’IN GİZLİ ORDUSU

Türkiye’deki karanlık olayların arkasından çıkan SADAT ile ilgili uluslar arası medya organlarında da haberler yayınlandı. Alman Die Welt gazetesi ‘Erdoğan’ın ikinci ordusu’ başlığıyla SADAT hakkında bir haber yayınladı. Almanya’da yayınlanan Business Insider da bu haberden yola çıkarak bir yorum yazısı yayınladı. Yazıda, “Erdoğan ne yapıyor?” diye sorularak, “Türk gölge ordusu giderek daha fazla ülkede ortaya çıkıyor” denildi.

Erdoğan’ın gölge ordusu SADAT yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder