30 Kasım 2021 Salı

Döviz zammına Omicron varyantı eklendi: Halk rafları boşalttı

2020’den itibaren dünyayı kilitleyen Kovid-19 şimdi de Omicron varyantıyla piyasaları kasıp kavuruyor. mRNA aşı üreticisi Moderna’nın, “Aşı Omicron’a karşı daha az etkili” açıklaması sonrası şirketleri yeniden kapanma endişesi sardı. Türkiye’de döviz artışı sonrası gıda stoklamaya başlayan halk, birçok marketin gıda raflarında ürün bırakmadı.

BOLD – Kovid-19’a karşı geliştirilen aşılar salgını bitirmeye yetmedi. Kovid’e karşı etkili aşıların bulunmasının ardından düm dünyada 7,8 milyar doz aşı yapıldı. 3,3 milyar kişi aşılandı. Dünya nüfusunun yüzde 42,7’si aşılanmasına rağmen pandemi bitmedi.

ALMANYA’DA AŞISIZ, TESTSİZ TRENLERE BİNMEK YASAK

Geçen yılın başından bu yana virüs sürekli mutasyon geçiriyor. Alfa, Beta, Delta, Gama varyantlarıyla virüsün yayılma hızı rekor seviyelere ulaştı. Delta varyantı bulaşma oranını arttırırken, hastalığı ağır geçirme gibi sonuçları beraberinde getirdi.  Pfizer/BioNTech ve Moderna gibi mRNA teknolojisi kullanılan aşıların Delta varyantına etkili olduğu açıklandı. Fakat aşılara rağmen Avrupa’da yeniden sert tedbirler konuşulmaya başlandı. Almanya’da günlük vaka sayısı 80 bine dayandı. Hastalığı geçirmemiş olanların aşısız, testsiz trenlere binmesi yasaklandı. Avusturya yeniden tam kapanma kararı alırken, Danimarka’da da sokağa çıkma yasakları başladı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NDEN OMİCRON MUTASYONU UYARISI

Delta varyantı bitmeden Güney Afrika’dan Omicron mutasyonu haberi geldi. Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19’un Omicron varyantına ilişkin yüksek risk uyarısında bulundu. Varyantın bulaşma riskinin Delta varyantına göre 10 kat daha fazla olduğu açıklandı. Omicrona yakalananların yoğun bakıma yatış ve ölümcüllüğüyle ilgili araştırmalar henüz sonuçlanmadı.

AŞILAR YENİ VARYANTA KARŞI ETKİSİZ

Biontech gibi aynı teknolojiyle üretilen Moderna aşısının CEO’su Stephane Bancel “Şu an kullanılan aşılar yeni varyanta karşı zorlanacak” dedi. Financial Times’a konuşan Bancel, “Omicron varyantında çok fazla mutasyon olduğu için şu an kullanılan aşıların gelecek yıl modifiye edilmesi gerekebilir. Şu an kullanılan aşıların yeni varyantın Delta varyantıyla aynı seviyede koruma sağladığını söylemek güç” bilgisi verdi.

BİLİM İNSANLARI ‘İYİ OLMAYACAK’ DİYOR

Omicron’daki 32 ile 50 mutasyonun bilim insanları arasında endişe yarattığını belirten Bancel, “Birçok uzman ve bilim insanı çok sayıda mutasyon geçirmiş bir varyantın bir ya da iki yıl içinde çıkmayacağını öngörüyordu” yorumunu da yaptı. Pfizer’ın direktörü Scott Gottlieb, CNBC’de, “Üç doz aşı ile yeterli güvenliği sağlayabilme güvenimiz var. Üç doz aşı olanların bu varyanta karşı görece iyi koruma elde edeceğini düşünüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

DÜNYA PİYASALARI ŞOKTA

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell yeni varyantla ilgili endişelerin “İnsanların şahsen çalışmaya istekli olmalarını azaltabileceğini, bu da işgücü piyasasındaki ilerlemeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri kesintilerini yoğunlaştıracağını” söyledi. Bu açıklamanın ardından dünya borsalarında geriye çekilmeler yaşandı.

TÜRKİYE’DE HERKES TEDİRGİN MARKET RAFLARI BOŞ

Dünyadan gelen açıklamalar Türkiye’de de halkı ve piyasaları tedirgin etti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi modeli denemeleriyle fırlayan dolar ve zamlar sebebiyle zaten zor günler geçiren vatandaş, esnaf ve şirketleri tam kapanma korkusu sardı. Son varyant sebebiyle sokağa çıkma yasaklarıyla iflasların artmasından endişe ediliyor. Halkın zamlara karşı evlerinde yaptığı gıda stoklarına Omicron mutasyonuna karşı yapılan stoklamalar da eklendi. Şeker ve yağ gibi ürünlere 2 adet sınırı getirildi. Marketlerin gıda raflarının boşaldığını gösteren fotoğraflar her geçen gün artıyor.

 

Döviz zammına Omicron varyantı eklendi: Halk rafları boşalttı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder