2 Aralık 2021 Perşembe

Reuters’dan devalüasyon uyarısı: Merkez Bankası emanet parayı harcıyor,

Cumhuriyet tarihinin en çok harcama yapan hükumeti olarak kayıtlara geçen AKP Hükumeti, rezervin ve kasanın boşalması sonrası takas paraları harcamaya başladı. Reuters, Merkez Bankası’nın TL’deki düşüşü engellemek için swap için ayrılan dolarları sattığını belirtti.   

BOLD – Reuters, Merkez Bankası’nın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi vurgusu yaptığı konuşması öncesinde TL’nin düşüşünü engellemek için piyasa dolar satmasını “Türkiye sahip olmadığı parayı harcıyor” diye duyurdu.

NET REZERV AZALMAYA DEVAM EDİYOR

Reuters haber ajansı, Erdoğan’ın faizleri yükseltmeyeceğine dair konuşma yapmasından dakikalar önce, Merkez Bankası’nın Türk Lirasının düşüşünü engellemek için dolar satmasını ‘Türkiye sahip olmadığı parayı harcıyor’ başlıklı bir analizle duyurdu. Haberde, Merkez Bankası’nın net rezervinin kasım itibarıyla bir önceki aya göre 28 milyar dolardan 25 milyar dolara düştüğü ancak yerel bankalarla yapılmış olan 48 milyar dolar değerindeki swaplar (takas) hesaplandığında, rezervlerin ekside bulunduğu hatırlatıldı.

KASADAKİ PARALAR TAKAS

Söz konusu haberde şu analizlere yer verildi: “Bankanın net rezervleri kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre 28 milyar dolardan 25 milyar dolara düştü. Ancak bu, yerel bankalardan rezervlerin kesinlikle negatif bölgede olduğu 48 milyar dolarlık başka bir takası içeriyor. Bu, liranın bu yıl dolar karşısında yüzde 40’tan fazla değer kaybetmesine neden olan para politikasını desteklemek için ‘hatalı bir teklif’ olarak yorumlanıyor.

DEVALÜASYON OLMA OLASILIĞI ARTIYOR

Para birimini desteklemek, Türkiye’nin hiperenflasyon ihtimalini yavaşlatabilir, ancak ülkenin dolar potu tükenme riskiyle karşı karşıya. Banka, 2019-2020’de lirayı sabitlemek için 128 milyar dolar sattı ve yine de oranları artırmak zorunda kaldı. Net rezervler Ağustos 2020’de 28 milyar dolar iken, 11 milyar dolara düşürmek sadece 5 ay sürdü. Bu rakam, 2003’ten beri görülen en düşük seviye. Rezervler ne kadar düşük olursa, devalüasyon o kadar olası hale gelir.”

AKP, CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÇOK HARCAYAN HÜKUMETİ

AKP Hükumeti, görevde olduğu dönemde 5 trilyon doların üzerinde bir harcamaya yaptı. Bu rakam cumhuriyet tarihindeki tüm hükumetlerin yaptığı harcamaların 7 katına denk gelirken, bu paranın büyük kısmı ise halktan vergi olarak toplandı. Bu paranın onda biri de yaklaşık onda biri de faize ödendi. Rezervi bitiren, hazineyi sıfırlayan AKP son aylarda kamu mallarının satışını ise hızlandırdı.

 

Merkez’in 1 milyarlık satışı işe yaramadı: Dolar 14 lira yolunda

Reuters’dan devalüasyon uyarısı: Merkez Bankası emanet parayı harcıyor, yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder