3 Aralık 2021 Cuma

TÜİK’in enflasyon rakamındaki büyük fark: Yüzde 37

Bağımsız kuruluşların enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirtmesine karşın TÜİK, Kasım ayı enflasyonunu yüzde 21.31 olarak açıkladı. Bu oran bile son üç yılın en yüksek enflasyonu oldu. Bağımsız akademisyenlerin kurduğu ENAGrup ise enflasyonu yüzde 58.65 olarak açıkladı. 

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları Kasım’da yıllık yüzde 21,31 arttı. Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAGrup ise yıllık enflasyonun yüzde 58.65 olduğunu açıkladı.

SON ÜÇ YILIN ZİRVESİNDE

Tüketici fiyatları Kasım’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,31 arttı. Bu oran tüketici enflasyonunda Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 3,51 olurken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,62’ye yükseldi.

ÜRETİCİ ZARARINA SATMAYA DEVAM ETTİ

TÜİK’in verilerinde üretici ile tüketici enflasyonu arasındaki makas rekor seviyeye çıktı. Üretici enflasyonundaki artış ivmesi de devam etti. Buna göre üretici fiyat endeksi Kasım’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,62 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 9,99 oldu. Bu rakamların ardından tüketici fiyat endeksiyle üretici fiyat endekslerindeki yıllık artış hızları arasındaki fark da rekor seviyeye yükseldi. TÜİK’e göre üretici artan maliyetleri kendi sırtlanıp halk daha uygun fiyatlarla sattı.

İTO’YA GÖRE ENFLASYON YÜZDE 24.05, TÜRK-İŞ’E GÖRE YÜZDE 26.82

Enflasyon açısından öncü gösterge olarak değerlendirilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) perakende ve toptan fiyat endeksleri ile Türk-İş gıda fiyatları endeksi Kasım ayında yükselişe işaret etmişti. İTO verilerine göre perakende fiyatlardaki artış hızı 18 yılın zirvesine çıkmıştı. İstanbul’da perakende fiyatlar Kasım’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,05 artış kaydetti. Türk-İş’in verilerine göre Ankara’da gıda fiyatları Kasım’da aylık yüzde 3,18, yıllık yüzde 26,82 arttı.

ENAGRUP: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 58.65

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAGrup ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin Kasım ayında yüzde 9.91 arttığını açıkladı. ENAGrup’a göre E-TÜFE’deki son 12 aylık artış oranı ise yüzde 58.65 oldu.

Ekonomi eğitimi olamayan hazine bakanı bir tek sizi uçurur

TÜİK’in enflasyon rakamındaki büyük fark: Yüzde 37 yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder