1 Aralık 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın ‘faiz’ açıklamaları vatandaşa borç olarak döndü: Kişi başı 44 bin lira

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası müdahalesi ve kura ilişkin açıklamaları dolara rekor kırdırıyor. Sadece salgın döneminde doların hızlı yükselmesine  sonrası kişi başı borç miktarı 44 bin lira arttı.

BOLD ANALİZ – Kendini “ekonomist” olarak niteleyen ve enflasyonun nedeninin faiz olduğunu savunan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu tezini ispatlamak için yaptığı deney, halka pahalıya mal olmaya devam ediyor. Son bir buçuk yılda doların artışı nedeniyle halkın borç yükü kişi başı 44 bin lira daha arttı.

BORÇ İKİ KATINI DA AŞTI

Geçen yıl mart ayında Türkiye’de koronavirüs salgınının görülmeye başladığı dönemde dolar kuru 6.20 lira seviyesinde işlem görüyordu. Türkiye’nin dış borcu ise 433 milyar dolar seviyesindeydi. Erdoğan’ın son konuşması sonrası dolar 14.05 lirayı aşarak rekor tazeledi. Geçen yıl toplam 2 trilyon 672 milyar lira olan dış borç miktarı, son dolar artışı ile birlikte 6 trilyon 322 milyar liraya yükseldi.

KİŞİ BAŞI BORÇ 44 BİN LİRA ARTTI

84 milyon nüfusu bulunan Türkiye’de Hazine’nin ödeyeceği bu borç, doların rekor düzeyde artması sonrası bir buçuk yıllık gibi bir sürede halkın omuzlarına iki kattan daha fazla bir yük getirdi. Koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başladığı günden bugüne doların yükselişi nedeniyle kişi başı borç yaklaşık 44 bin lira arttı.

DÜNYA PARA, ERDOĞAN IBAN DAĞITTI

Koronavirüs nedeniyle ülkeler destek paketi üstüne destek paketi açıklayıp halkının yanında olmaya çalışırken AKP Hükumeti iban dağıtarak halktan yardım talep etti. Dar gelirlilere karşılıksız destek yerine bankalardan kredi sağlayarak halkın borcunu artıran AKP, çıkardığı destek paketinden Saray’a yakın müteahhitlerin yararlanması tepki çekti.

TÜRKİYE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER KADAR DESTEK VERDİ

Türkiye’nin salgında halkına destek vermemesi IMF raporuna da yansıdı. Ülkelerin GSYH’lerine göre pandemi destek ve harcamalarının oranlarına ilişkin rapor yayımlayan IMF’ye göre Türkiye, yüzde 1,9 oran ile en az yardımı yapan ülkeler arasında yerini aldı. Bu oranla Türkiye, girdiği gelişmekte olan ülkeler sıralamasının çok altında, az gelişmiş ekonomiler sıralamasındaki ülkelerle yarışıyor.

Erdoğan’ın adını anması yetti: Dolar 14,05 TL

Erdoğan’ın ‘faiz’ açıklamaları vatandaşa borç olarak döndü: Kişi başı 44 bin lira yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder