2 Aralık 2021 Perşembe

Merkez’in 1 milyarlık satışı işe yaramadı: Dolar 14 lira yolunda

Damat Berat Albayrak döneminde döviz kurlarındaki artışı durdurmak için 128 milyar dolar harcayan Merkez Bankası, uzun aranın ardından yeniden satış yaptı. Dün piyasalara müdahale eden Merkez’in 1 milyar dolar sattığı belirtildi. Yüksek döviz satışı sonrası dolar önce 12,50 seviyesine gerilese de yeniden 13,45 liraya yükseldi.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TRT’de ‘seçimlere kadar faiz indirimlerine devam’ mesajıyla yükselen dolar 13,95 liraya çıktı. Dün de Merkez Bankası’ndan (TCMB) kura doğrudan müdahale açıklaması geldi.

1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ 14 LİRA SINIRINDAN ÇEVİRDİ

Müdahale sonrasında dolar kuru 12,50 seviyelerine kadar geriledi. Ancak kısa süre sonra tekrar 13,50 lira seviyelerine yükseldi. Doları önce düşüren sonra yeniden yükselten TCMB’nin dolar satışının büyüklüğü merak konusu oldu. Sözcü gazetesine bilgi veren kaynaklar, müdahalenin büyüklüğünün 1 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

SPOT PİYASADA 700 MİLYON DOLARLIK SATIŞ

TCMB’nin Borsa İstanbul’daki Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) üzerinden 340 milyon dolarlık satış yaptığı, spot piyasadan satışın ise 700 milyon dolar civarında olduğu aktarıldı. Merkez Bankası’nın müdahale tutarını 15 gün içinde açıklaması bekleniyor.

GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBEDEN MERKEZ DOLARI DÜŞÜREMİYOR

1 milyar dolarlık satışa rağmen dövizin düşmemesi Merkez Bankası’nın etkisinin azalmasına bağlandı. Ekonomistler, kurda istikrarlı düşüş için hukuk ve demokrasi vurgusu yapıyor. Merkez Bankası’nın yeniden bağımsızlığının sağlanmasının önemine işaret eden uzmanlar, Erdoğan’ın bir süre konuşmamasını öneriyor.

8 YIL ÖNCE 3,2 MİLYAR DOLARLIK MÜDAHALE OLDU

2019-2020 döneminde yaklaşık 128 milyar dolarlık örtülü rezerv satışı yaparak kur artışını frenlemeye çalışan TCMB, en son doğrudan müdahaleyi 23 Ocak 2014 tarihinde, yani yaklaşık 8 yıl önce yapmıştı. 2014’teki son doğrudan müdahalede Merkez Bankası, 3 milyar 151 milyon dolar satışı yapmıştı.

Meriç’i geçip mahsur kalan 17 kişi donmamak için acil yardım istedi

Merkez’in 1 milyarlık satışı işe yaramadı: Dolar 14 lira yolunda yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder