4 Aralık 2021 Cumartesi

Sorunların giderek arttığı cezaevlerinden Meclis’e şikayet yağdı

Başta çıplak arama olmak üzere birçok insan hakları ihlalinin yaşandığı cezaevlerinden şikayetler çığ gibi artıyor. Son üç yılda Meclis’e gelen şikayet dilekçelerinin büyük kısmı cezaevlerinden.

BOLD – Ülkeyi üstü açık bir cezaevine dönüştüren ve yeni cezaevleri yapmaya devam eden AKP Türkiye’sinde insan hakları ihlalleri giderek artıyor. Son üç yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu’na 9 binden fazla hak ihlali başvurusu yapıldı. Bu dilekçelerin 6 bin 761’inin cezaevlerinden yapılması dikkat çekti.

BİN 928 KİŞİ ADİL YARGILANMADIĞINDAN ŞİKAYETÇİ

Erdoğan rejiminde hak ihlallerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Haklarını aramak isteyenler ise TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe yağdırıyor. Komisyona Ekim 2018’den bugüne kadar yapılan başvuruların sayısı 9 bin 30’a ulaştı. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre en fazla başvuru 6 bin 761 ile cezaevlerinden yapıldı. Adil yargılama hakkının ihlal edildiğini savunanların sayısı ise bin 928 oldu. 858 kişi yasal düzenleme yapılması, 288 kişi ise yerinde inceleme talebiyle komisyona başvuruda bulundu.

KOMİSYONDAN YARDIM TALEP ETTİLER

Komisyona memur sorunları hakkında 132, yardım talebi için 116, işçi sorunları için 98, sosyal güvenlik işlemlerinden şikayet için de 57 başvuru yapıldı. Engelli sorunları nedeniyle 41 başvurunun yapıldığı kuruma, yurt dışında yaşayanlardan da 40 dilekçe geldi. Komisyona “Girişimde bulunun” talebini içeren 32 başvuru ulaşırken üniversite ve YÖK kaynaklı sorunlar için 31, gayrimenkul sorunları için 30 başvuru yapıldı.

KAYIP YAKINLARI DA KOMİSYONUN KAPISINI ÇALDI

Tüm itirazlara rağmen AKP’nin yasal altyapı sağladığı ve kamuya girişte büyük sorunlara yol açan güvenlik soruşturması kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi için 25 kişi komisyonun kapısını çaldı. 23 yabancının başvurduğu komisyona, terör kaynaklı sorunlar için 22, askerlikle ilgili sorunlar için 20, kayıp vakaları için 16, memuriyet sınavları hakkında 11, yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla ilgili sorunlar için yedi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvuru yardım talebi için bir başvuru yapıldı.

Cinsel saldırı suçundan 10 yıl ceza ancak tutuklama yok: Musa Orhan davasında karar çıktı

 

 

Sorunların giderek arttığı cezaevlerinden Meclis’e şikayet yağdı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder