3 Aralık 2021 Cuma

Merkel, askeri törenle uğurlandı: Veda için seçtiği ‘punk’ şarkı şaşırttı

Almanya Başbakanı Angela Merkel için Perşembe akşamı geleneksel askeri veda töreni düzenlendi. 16 yıl Almanya Başbakanlığı yapan Merkel’in tören için seçtiği müzik eserleri şaşırttı. Seçtiği şarkılardaki sözler ‘Merkel ne mesaj vermek istiyor?’ sorusunu akıllara getirdi.

BOLD – Almanya’da 26 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından 16 yıllık Başbakanlık görevini yeni koalisyon hükümeti kurulana dek sürdürecek olan Merkel için perşembe akşamı başkent Berlin’de Alman ordusu Bundeswehr tarafından geleneksel uğurlama seramonisi gerçekleştirildi.

Almanca “Grosser Zapfenstreich” olarak adlandırılan seramoni, ülkenin en yüksek derecedeki askeri töreni anlamına geliyor. Alman ordusu bu töreni görevine veda eden Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Savunma Bakanları için düzenliyor. Törende ellerinde meşaleler taşıyan üniformalı, savaş miğferli askerler, komandolar ve özel hareket birlikleri adeta bir saat hassasiyetinde işleyen koreografi eşliğinde gösteri gerçekleştiriyor.

BİR İLAHİ, İKİ ŞARKI SEÇTİ

Geçmişi 16’ncı yüzyıla dayanan askeri uğurlama töreninin bir özelliği de uğurlanacak olan devlet görevlisinin seramoni sırasında askeri bando tarafından çalınacak müzik eserlerini önceden belirleyebilmesi.

Angela Merkel’in seramonide çalınmasını istediği “istek parçalar” da bu bağlamda askeri yetkililere iletildi. Ancak Başbakanın istek parçalarının neler olduğu duyanların yüzlerinde bir tebessüm oluşturdu.

67 yaşındaki siyasetçi bir ilahi ve 2 de şarkı seçti. 16 yıl boyunca başbakanlık görevini yürüten deneyimli siyasetçinin seçtiği şarkılar ise dikkat çekti.

TATMİN OLAMIYORUM, HALA KAZANMAK İSTİYORUM

Merkel ekümenik bir ilahi olan “Großer Gott, wir loben Dich” (Büyük Tanrı, seni övüyoruz) adlı eserin yanı sıra, 2002’de vefat eden ünlü şarkıcı ve aktrist Hildegard Knef‘ten de “Für mich solls rote Rosen regnen” (Benim için kırmızı güller yağsın) parçasının çalınmasını istedi.

Başbakan, Knef’in “16 yaşında, sessizce dedim ki / istiyorum, her şeyi ya da hiçbir şeyi” dizeleriyle başlayan şarkıyla kendi yaşamına göndermede mi bulunmak istedi?

Merkel yaşamında elde ettiği birçok başarının ardından 16 yıl boyunca Almanya’nın en güçlü kadını olmayı başardı. Ülkenin ilk kadın başbakanıydı, tüm dünyada saygı ve takdir gördü.

Ve o şarkı şöyle devam ediyor:

“Tatmin olamıyorum

Hala kazanmak istiyorum

Ya her şeyi, ya hiçbir şeyi.

Benim için kırmızı güller yağmalı

Yeni mucizelerle karşılaşmalıyım

Eski halimden uzaklaşıp, yenilenmeliyim.

Beklenenden fazlasına ulaşmalıyım.

İstiyorum, istiyorum.”

Angela Merkel siyasetten emekli olacak. Ancak seçtiği şarkının satırları arasına bakılırsa, 67 yaşındaki deneyimli siyasetçinin henüz arzu ve hayalleri bitmiş değil.

KLASİK MÜZİK HAYRANI MERKEL, PUNK MÜZİĞİ SEÇTİ

Angela Merkel’in seçtiği diğer şarkı da oldukça fazla mesajlar içeriyor. Merkel, Alman punk müzik şarkıcısı Nina Hagen’in “Du hast den Farbfilm vergessen” (Renkli filmi unuttun) şarkısını tercih etti.

Kendi deyimiyle “genelde klasik müzik seven” Merkel bir müzik tutkunu olarak biliniyor.

Merkel gibi bir Doğu Almanyalı olan Nina Hagen, şarkısında sosyalist Doğu Almanya’ya gönderme yaparak, “Artık kimse bize inanmayacak, burası ne kadar güzeldi, haha, haha” diyor.

Nina Hagen de Angela Merkel gibi Doğu Almanya kökenli. Hagen’in 1974’te seslendirdiği bu şarkı da Merkel’in gençlik yıllarına damgasını vurmuş olmalı. O dönemde Doğu Almanya vatandaşlarının neredeyse yarısı bu şarkıyı ezbere bilirdi.

Şarkının şu dizesi ise, “Burada ne kadar güzel olduğuna kimse inanmıyor, ha ha” oldukça dikkat çekici.

30 yıl önce Angela Merkel, o zamanlar Kadın ve Gençlik Bakanı olarak bir televizyon programında Nina Hagen ile karşılaşmıştı.

Programda Merkel ile Hagen, uyuşturucu bağımlılığı üzerine tartışmış, bunun üzerine Hagen Merkel’e “Sizin yalanlarınızdan, ikiyüzlülüğünüzden bıktım” diye çıkışmıştı. Anlaşılan Angela Merkel onu affetmiş.

MERKEL’DEN YENİ HÜKUMETE TAVSİYELER

Angela Merkel törende yaptığı kısa konuşmada, yeni Alman hükümetine ve başbakanı Olaf Scholz’a başarılar diledi.

“Eğer mutsuzluğa, kıskançlığa ve umutsuzluğa kapılmazsak geleceği iyi yapabileceğimize yürekten inanıyorum.” dEDİ.

IMF Başkanı uyardı: Bazı ülkelerde ekonomik çöküş görebiliriz

Merkel, askeri törenle uğurlandı: Veda için seçtiği ‘punk’ şarkı şaşırttı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder