10 Şubat 2019 Pazar

Selanik Belgesel Festivali’nde kalpler bu sene mülteciler için çarpacak

21’inci Selanik Belgesel Festivali 1-10 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenecek.

Hukuksuzluklar yüzünden yurt dışına çıkmak mecburiyetinde kalmış Hizmet Hareketi mensuplarına ev sahipliği yapan Yunanistan’ın Selanik şehrinde başlayacak festivalde bu yıl “özgürlük ve sığınmacılık” teması işlenecek.

Festivalin “uluslararası yarışma” bölümünde gösterilecek belgeseller ise Hazreti İsa’nın annesi Meryem’e söylediği belirtilen “Noli me tangere (Bana Dokunma)” cümlesi referans alınarak seçildi.

Festivalin sanat yönetmeni Orestis Andreadakis, “Sığınmacılar binlerce kilometre geride bıraktıkları akrabalarıyla iletişime geçmek istiyor. Göçmenler çıplak ayaklarıyla umudun olduğu başka bir yere, Vadedilmiş Topraklar’a ulaşmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI YARIŞMA BÖLÜMÜNDEKİ BELGESELLER

ADVOCATE

50 yıldır Filistinlileri savunan İsrailli avukat Lea Tsemel’in sıradışı hikâyesi. Filistinlilerin “en değerli müteffikleri” olarak gördüğü Lea Tsemel, siyasi mahkûmların, feministlerin ve aktivistlerin iyilik meleği olarak tanınıyor.

ANİMUS ANİMALİS

İlk cesur belgeselinde Zegulyte, geyik avcılarının, geyik yetiştiricilerinin, tahnitçilerin hayatlarına odaklanıyor. Tahnit yarışmalarından görüntüler sunarak insanların ölü ya da diri hayvanlarla nasıl etkileşim kurduklarını yansıtıyor.

IN TOUCH

Polonya’da küçük bir kasabanın nüfusu, İzlanda’ya göç sonrası iyice azalır. Aile bireylerini geride bırakan göçmenler Skype ile iletişim kurmaya uğraşırlar.

Teknoloji onları birbirlerine yakınlaştırsa da hiçbir şey insani etkileşimin yerini tutamaz.

ISIS TOMORROW. THE LOST SOULS OF MOUSUL

Irak’ta IŞİD’in yenilgisinden sonra çocuklarının kini, nefreti hâlâ sürmektedir. Canlı bomba olarak eğitilen bu çocukların ifadeleri şoke edicidir.

Büyük bir çoğunluğu sonsuz şiddet sarmalının içinde kaybolmuştur.

LEMEBEL

1980’lerde Pinochet hükümetini sarsan gösterileriyle simgesel aktiviste dönüşen, yazar, görsel sanatçı Pedro Lemebel’in (1952-2015) hayat hikâyesini tasvir eden sıra dışı bir belgesel.

MIDNIGHT TRAVELER

Taliban tarafından başına ödül konan Afgan yönetmen Hasan Fazili ailesiyle birlikte ülkesinden kaçmak zorunda kalır. Balkanlar’a sığınan Hassan ve ailesi cep telefonlarıyla bu yolculuklarını kaydederler.

Etkileyici otobiyografik bir çalışma.

Berlin Film Festivali başladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder