6 Ağustos 2019 Salı

ABD Savunma Bakanı: Türkiye’nin Suriye operasyonu kabul edilemez

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Suriye’nin doğusuna yapacağı tek taraflı bir operasyonunu önlemeyi düşündüklerini ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

BOLD – Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağını ilan ettiği operasyon ABD’de rahatsızlık oluşturdu. ABD, böyle bir operasyonun bölgedeki Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye atacağını ve IŞİD ile savaşa zarar vereceğini belirtiyor.

YÜZÜSTÜ BIRAKMAYACAĞIZ

Japonya’ya gezisi sırasında uçakta gazetecilere açıklama yapan Amerikan Savunma Bakanı Mark Esper,”Yapmaya çalıştığımız şey tek taraflı saldırıları önlemek. Ki bu saldırılar ABD, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri’nin kuzey Suriye’ye ilişkin paylaştığı ortak çıkarlara yeniden zarar verir” dedi.

ABD Savunma Bakanı Esper, Türkiye’nin endişelerini giderecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarına işaret etti. Türkiye’nin tek taraflı bir operasyonunun kabul edilemez olduğunu ve ABD’nin Suriye’de ittifak halinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni yüzüstü bırakmayacağını da sözlerine ekledi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Suriye’nin kuzeyine kurulacak “güvenli bölge” konusunda görüşmeler ise Türk ve ABD askeri heyetleri arasında Milli Savunma Bakanlığında dün başladı. Görüşmeler bugün de devam ediyor.

Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri’nin büyük çoğunluğunu PKK’nın Suriye kolu YPG’nin oluşturduğunu belirtiyor ve YPG ile birlikte SDG’ni de terör örgütü olarak görüyor. ABD ise Suriye Demokratik Güçleri’ni IŞİD ile savaşta bir müttefik olarak görüyor.

YÜKSEK RİSK TAŞIYOR

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği muhtemel askeri operasyon ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği bir operasyonun “yüksek riskler” taşıdığını belirtti. Analizde, Suriye iç savaşında büyük yıkıma uğrayan bölgenin “yüksek patlama riski” taşıdığı belirtildi.

Yazıda Türkiye’nin “güvenli bölge” kurmayı planladığı Fırat kıyısından Irak sınırına kadar uzanan ve 30-40 kilometre derinlikteki bölgenin neredeyse Kürtler tarafından kontrol edilen bölgenin “tamamına yakını” olduğu vurgulandı.

YPG ve YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin ABD’nin bölgedeki tek müttefiki olduğuna işaret eden AP Haber Ajansı, bu durumun son yıllarda Ankara ve Washington arasında ilişkileri gerdiğini ifade etti.

Operasyonun Türkiye’nin 2016 ve 2018 yıllarında Cerablus, El-Bab ve Afrin’e düzenlediği Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarından farklı olduğu kaydedildi. Bu kez operasyon yapılacak bölgede Amerikan askerlerinin bulunduğu ve iki ülke askerlerinin muhtemel bir çatışmasına yol açabileceğine işaret edildi.

Suriyeli muhalif gruplardan Türkiye’nin askeri operasyonuna destek açıklaması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder