7 Ağustos 2019 Çarşamba

Dolar 5.50’nin altına indi

Aşağı yönlü seyrin devam ettiği dolar/TL, 5.47’li seviyelere kadar geriledi. Kur, nisan başından bu yana görülen en düşük seviyelerden işlem görüyor.

BOLD – Değerlenen TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkıyor. Analistler ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faizin TL’deki pozitif performansta etkili olduğunu belirtiyor.

“KURDA BİRAZ DAHA AŞAĞISI İÇİN YER VAR”

Reuters’a değerlendirmede bulunan bir bankacı, “ABD ile ilişkiler konusu sakinledi. TL şu anda EM’ler arasında bir carry trade avantajı sağlıyor. Genel resimde TL’nin güçlü kalmasını sağlayan ana unsurlar bunlar. Diğer taraftan yuan ile birlikte gelen risk iştahında azalma sürecinde TL güçlü kaldı. Ortalık biraz yatışınca herkes daha rahat bir şekilde dolar satıp TL alıyor. Yurt dışından da TL için olumlu tavsiyeler geliyor.

Enflasyon tarafında baz etkisi nedeniyle iki ay rahat olacağız. TCMB’nin gelecek toplantıda 250-300 baz puan faiz indiriminin bile yeri olabilecek bu durumda. Dolayısıyla kurda biraz daha aşağısı için yer olduğunu düşünüyorum” dedi.

Reuters’ta dün yer alan bir analizde, ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi ve Pekin’in yuanı devalüe etmesinin, Fed’in doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına neden olabileceği, bunun da TL’ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi S-400’ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de olumlu yansıdığını belirtildi.

EN GÜÇLÜ PARA BİRİMİ

Bu sayede TL bu çeyrekte gelişmekte olan ülke para birimlerinin arasında en güçlü para birimi olurken, tahvil getirileri bu yılın başındaki en kötü seviyelerden en iyilerin arasına yükseldi.

Analistler ayrıca TL’de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra TL’de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL’ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

Diğer taraftan küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz’de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Kavakçı’nın ABD’de yaptığı siyaset doktorasının masrafı İBB’den karşılanmış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder