10 Ağustos 2019 Cumartesi

“Türkler ve Kürtler 27 yıldır kaybediyor”

AKP’nin bir dönem kırmızı halıyla karşıladığı şimdilerde ise terör suçundan arananlar listesine eklediği PYD Sözcüsü Salih Müslim, Kürt sorununun çözümü için Özal dönemini işaret etti.

BOLD – Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan PYD Sözcüsü Salih Müslim, Kürt ve Türk halkları arasındaki düşmanlığın her zaman Türk devletine zarar verdiğini vurguladı. Müslim, “Kürtlerin tanınmasına dönük bir anlaşma olduğu vakit, Türkiye’nin de sorunları çözülür, Kürt sorunu da çözülür. Gerçekten de savaştaki ısrar bir kenara bırakılırsa Kürt sorunu da çözülür” diye konuştu.

Salih Müslim, şu değerlendirmeleri yaptı: “Turgut Özal döneminden bu yana 27 yıldır Türkler ve Kürtler kaybediyor. Eğer o dönem çözüm adımları kabul edilseydi, 27 yıl savaşla geçmezdi. Turgut Özal’ın cesaret ve planı vardı ancak Türk devleti bunun önün geçti. Kürt sorununun çözümü için masada diyalog esastır” ifadelerini kullandı.

ÖCALAN ÇÖZÜME HAZIR

Abdullah Öcalan’ın  7 Ağustos’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmede “çözüm ve barışa” dair verdiği mesajı değerlendirdi. “Çözümün yolu İmralı’dan geçer” diye konuştu. Müslim, avukatların İmralı’ya gidişinin olumlu ve çok değerli olduğunu söyledi. Öcalan’ın “Çözüme hazırım” sözlerine de atıfta bulunan Müslim, şunları kaydetti:

“Bu mesajla çözüm yolunun İmralı’dan geçtiği açıkça görülmektedir. Anlaşmayla tüm sorunların çözüm mesajı veriliyor. 2013 yılındaki 10 maddelik Dolmabahçe Mutabakat metni de hatırlatılıyor. Dolmabahçe’deki maddelerin tartışılması ve geliştirilmesi mesajı da veriliyor.”

Kürt sorununun Ortadoğu sorunuyla bağlantılı olduğuna vurgu yapan Müslim, bu sorunun çözülmesini engelleyenin Türk devleti olduğunu savundu. Öcalan’ın muhatap alınmasını isteyen Müslim, “Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’daki hiçbir sorun da çözülmez” dedi.

KIRMIZI HALIDAN KIRMIZI LİSTEYE

İçişleri Bakanlığı terör suçundan arananlar listesinde 2018’in başında yapılan değişiklikle Salih Müslim de dahil edildi. Kırmızı listeye eklenen Salih Müslim için 4 milyon lira ödül konuldu. Müslim çözüm sürecinin devam ettiği 2013-2014 yılları arasında AKP tarafından birçok kez Ankara’ya davet edilmiş, dönemin Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT müsteşarıyla birçok defa resmi konuk sıfatıyla ağırlanmıştı. Müslim daha sonra yaptığı açıklamada bu ziyaretleri, “Devletin en üst düzey yetkilileriyle görüşüyoruz, bize sözler veriyorlar ancak arkamızdan da terörist diyorlar” diyerek özetlemişti.

İstanbul Büyükşehir’de ‘ganimetçi’ Ömer Akbayrak krizi

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder