10 Ağustos 2019 Cumartesi

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Venezuela yaptırımlarına tepki gösterdi

Dışişleri Bakanlığı, ABD hükümetinin Venezuela’ya yönelik yeni yaptırım kararlarına tepki gösterdi. Açıklamada, yeni yaptırımların ekonomik zorluklarla boğuşan Venezuela halkına zarar verebileceği ve Venezuela’da siyasi bir çözüm bulunması yönündeki girişimleri olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

BOLD – Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Washington’un Venezuela hükümetine yönelik yeni yaptırımlarını içeren ABD Başkanlık Emrine tepki gösterdi.

DIŞİŞLERİ: YAPTIRIMLARI DOĞRU BULMUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Venezuela iktidar ve muhalefet temsilcileri arasında, Norveç Hükümetinin kolaylaştırıcılığında Barbados’ta sürdürülen, Türkiye’nin de desteklediği görüşmelerin devam ettiği bir dönemde ABD tarafından Venezuela’ya yönelik kapsamlı yaptırım içeren “Başkanlık Emrinin” çıktığı hatırlatıldı.

Hami Aksoy, bu dönemde başkanlık emrinin çıkmış olmasını “doğru bulmuyoruz” dedi.

Aksoy, “Söz konusu kararın halihazırda ekonomik zorluklarla boğuşan Venezuela halkına zarar vermesinden ve Venezuela’da siyasi bir çözüm bulunması yönündeki girişimleri olumsuz etkilemesinden endişe duyuyoruz” dedi.

Sözcü Aksoy, Venezuela’daki sorunlara kalıcı çözüm bulunmasını teminen tüm tarafların siyasi diyalog sürecine destek sağlamaya devam etmelerinin gerektiğini belirtti.

ABD, HAFTA BAŞINDA VENEZUELA’YA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI DEVREYE SOKTU

ABD Başkanı Donald Trump, hafta başında imzaladığı başkanlık emri ile Venezuela devletinin ABD’deki bütün varlıklarını dondurdu ve Caracas yönetimi ile iş yapılmasını yasakladı.

Peru’nun başkenti Lima’da ABD’nin öncülüğünde düzenlenen Venezuela konulu toplantıda konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yaptırımları delen ve Nicolas Maduro hükümetine destek veren Rusya, Çin veya “her kim olursa olsun” cezalandırılacağını belirtti.

TÜRKİYE, YENİ BİR ZARRAB MESELESİ İLE KARŞILAŞABİLİR

Venezuela’daki iktidar finansal problemleri aşmak için ülkenin altın rezervlerinin büyük bölümünü sattı. Venezuela’nın sattığı altının büyük kısmını Türkiye aldı.

Washington’un yeni yaptırımları Venezuela’yı ABD’nin düşman kabul ettiği Küba, İran, Kuzey Kore ve Suriye ile aynı kategoride buluşturdu.

Yaptırımlardan Venezuela ile ciddi altın ticareti bulunan Türkiye’nin nasıl etkileneceği önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Ancak yeni bir Zarrab ve İran yaptırımları benzeri bir dava ile karşılaşması muhtemel görünüyor.

Özellikle batı basınında son aylarda Türkiye’nin Venezuela ile altın ticareti ve Maduro hükumetinin gıda programını yürüten bir şirketin Türkiye bağlantılarına ilişkin çok sayıda haber çıktı.

Türkiye ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu hala ülkenin meşru lideri olarak görüyor.

Erdoğan ve Maduro arasında oldukça yakın bir ikili ilişki var. Erdoğan, Maduro’ya desteğini her platformda dile getiriyor.

ABD, bazı Latin Amerika ve Avrupa ülkeleri, Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido’yu ülkenin meşru lideri olarak tanıyor ve seçimlerin bir an önce yenilenmesini istiyor.

Venezuela’ya destek veren ülkelere ABD’den tehdit

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder