8 Ağustos 2019 Perşembe

Suriyeli Kürtler: Kuzey Suriye’ye Türkiye’nin operasyonu büyük bir savaş başlatır

Suriyeli Kürtler, Türkiye’nin bölgedeki Kürt gruplara saldırması durumunda “Büyük bir savaş çıkabilir” uyarısında bulundu. ABD’ye “Ankara’nın kuzeydoğu Suriye’ye ilişkin planlarını önleyin” çağrısı yaptı.

BOLD – Kuzey Suriye’deki bölgesel Kürt yönetimine yakın isimlerden Badran Jia Kurd,  Türkiye’nin bir saldırısı durumunda bölgedeki bütün Kürt güçlerin sınıra yönlendirileceğini açıkladı.

Badran Jia Kurd, bu durumda İŞİD ile mücadelenin sekteye uğrayacağını ve bölgede İŞİD militanlarının tutulduğu hapishanelerdeki güvenlik önlemlerinin de azalacağını söyledi.

ABD OPERASYONU ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Jia Kurd, “Biz siyasi bir çözüm ve diyalog istiyoruz. Ancak bu bölgesel ve uluslararası çabalar tükenirse, sonrasında topyekun, ciddi bir askeri karşılaşma içinde oluruz” dedi.

Jia Kurd, Türkiye’nin bölgeye operasyonunun “yıkıcı bir çatışmaya” sebep olabileceğini ve yabancı ülkelerle görüşerek bunu ellerinden geldiğince önlemeye çalıştıklarını belirtti. Avrupa ülkelerinin bu konuda sessiz olduğunu ve Rusya’da da “ciddiyet eksikliği” bulunduğunu ifade eden Kurd, ABD’nin Türkiye’nin operasyonunu önlemek için çalıştığını söyledi.

Suriyeli Kürt politikacı Aldar Celil de, “Biz hiçbir taraf ile savaş istemiyoruz. Ancak herhangi bir saldırıya uğrarsak, oturup izlemeyeceğiz” diye konuştu.

AMERİKALILARLA GÜVENLİ BÖLGE

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna kurmayı planladığı “güvenli bölge” konusunda Türk ve ABD askeri heyetleri arasında Milli Savunma Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 gün süren toplantıların olumlu geçtiğini söyledi.

Erdoğan, “Bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti. Bu görüşmeler yine devam edecek ancak şimdi bir adım atılıyor. (Suriye’de barış koridoru) Tarih vermeyeceğim şimdi Amerikalılarla birlikte bir harekat merkezinin kurulmasının kararı verildi. Bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Adım birlikte atılıyor. Burada aslolan Fırat’ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi. Bu da şimdi Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor.”

‘Güvenli Bölge’ görüşmelerinden ‘kısmi’ anlaşma çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder