21 Mayıs 2020 Perşembe

ABD’de binden fazla eski savcıdan Flynn davasının düşürülmesi talebine tepki

ABD’de binin üzerinde eski savcı, Adalet Bakanlığının eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki suçlamayı düşürme girişimine tepki gösterdi.

BOLD – ABD’de 1.100’ün üzerinde eski savcı, Adalet Bakanlığının eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki suçlamayı düşürme girişimine tepki gösterdi. Eski savcılar, bakanlığın bu adımının, Başkan Donald Trump’ın kişisel çıkarlarını kamu yararının üstünde tuttuğunu savundu.

Bu eleştiri, Demokrasiyi Koruma Projesi adlı bir sivil toplum kuruluşunun başkent Washington’daki federal mahkemeye sunmayı planladığı dava dosyasında yer aldı.

Eski savcılar, Adalet Bakanı William Barr’ı, Flynn’e karşı suçlamanın düşürülmesini talep ederek göreve bağlılık yeminini kötüye kullanmakla suçladı. Flynn davada, Federal Soruşturma Dairesi’ne (FBI) yalan söylediği suçlamasını kabul etmişti.

Barr’ı eleştiren eski savcılar arasında, eski Başkan Bill Clinton döneminde Adalet Bakanı Vekili olarak görev yapan Stuart Gerson, eski Başkan George H.W. Bush döneminin Adalet Bakan Yardımcısı olan Donald Ayer gibi isimler de yer alıyor.

Bu gelişme, Flynn davasını yöneten ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Emmet Sullivan’ın Adalet Bakanlığının talebini kabul ederek davayı düşürüp düşürmeyeceği sorusu üzerinde yaşanan gerilimde yeni bir halkayı oluşturdu.

MICHAEL FLYNN DAVASI

Trump’ın başkanlığının ilk ayında Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan emekli korgeneral Michael Flynn 2017 yılında, Trump göreve başlamadan önceki haftalarda Rusya’nın o dönemdeki Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la temasları hakkında Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yalan söylediği suçlamasını kabul etmişti.

Ancak, önce davada savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Flynn, daha sonra hem avukatlarında hem de izlediği taktiklerde değişikliğe giderek, FBI’ın oyununa geldiğini savunmuş ve suçunu itirafını geri alma talebinde bulunmuştu.

YARGIÇ SULLIVAN DAVAYI DÜŞÜRMEYEBİLİR

Yargıç Sullivan ise Adalet Bakanlığının davayı düşürme talebini hemen otomatik olarak onaylamaya niyeti olmadığını açıkça gösterdi.

Yargıç Sullivan, Michael Flynn’in yeminli ifadesinde FBI’ya yalan söylediğine, ancak daha sonra bu ifadeyi geri alarak asla yalan beyanda bulunmadığını söylemesine dikkat çekerek, Flynn’in mahkemeye hakaretten suçlanıp suçlanmaması gerektiği konusunda tavsiyede bulunmak üzere eski federal yargıç Gleeson’ı görevlendirdiğini açıklamıştı.

TARTIŞMALI SON DURUŞMA

Geçen yıl 13 Aralık’ta görülen son duruşmada savcılar, Flynn’ın kendileri ile işbirliği yaptığını belirterek sanık hakkında hapis cezası istememişlerdi. Ancak Federal Yargıç Emmet Sullivan Flynn’ı sert şekilde suçlamış ve “Tartışmasız ülkeni satmışsın” demişti.

Yargıç, Flynn için savcıların talep etmemesine rağmen hapis cezası vermeyi düşündüğünü belirtmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, Flynn hakkındaki davayı düşürmek için mahkemeye başvurdu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder