21 Mayıs 2020 Perşembe

Libya’da Hafter güçlerinden Türk hedeflerine ‘Libya tarihinin en büyük hava saldırısı’ tehdidi

Libya’da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükumeti’ne karşı bu hafta ağır bir yenilgiye uğrayarak Vatiyye Askeri Üssü’nü kaybeden Hafter güçleri, Türk hedeflerine ‘Libya tarihinin en büyük hava saldırısını’ başlatma tehdidinde bulundu.

BOLD – Bloomberg haber ajansı, Libya’da Rusya tarafından desteklenen General Halife Hafter güçlerinin ülkedeki Türk hedeflerine karşı “görülmedik şiddette” hava saldırıları başlatma tehdidinde bulunduğunu duyurdu.

Ajans, bu gelişmenin Hafter güçlerinin Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükumeti karşısında uğradığı yenilginin ardından gerilimi tırmandırabileceğine dikkat çekti.

RUS SAVAŞ UÇAKLARI LİBYA’DA

Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Bloomberg’e Rusya’nın, Suriye’deki bir hava üssünden Libya’nın doğusuna Sovyet döneminden kalma en az sekiz savaş uçağı gönderdiğini açıklamıştı.

Fethi Başağa, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin, Suriye’de Rusya’nın denetimindeki Hmeymim Hava Üssü’nden Libya’ya en az altı MiG-29 ve iki SU-24 savaş uçağının getirildiği yönünde istihbarat olduğunu söylemişti. Uçaklara Libya’ya gelişlerinde iki Rus jetinin eşlik ettiği belirtiliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen Hafter güçleri, bir yıldan uzun bir süre önce başkent Trablus’u almak için harekât başlatmış ve kentin dış mahallelerine ulaşmıştı.

Türkiye’nin müdahalesiyle son haftalarda savaşın seyri değişmiş ve Hafter güçleri bu hafta başkentin 125 kilometre güneybatısındaki stratejik öneme sahip Vatiyye Hava Üssü’nün kontrolünü kaybetmişti. Hafter güçleri ayrıca Trablus’taki bazı mevzilerini terk ettiğini açıklamıştı.

TÜM TÜRK HEDEFLERİ VE ÇIKARLARI “MEŞRU HEDEF”

Hafter’e bağlı hava kuvvetlerinden sorumlu Sakr Curuşi’nin adına yayımlanan bir bildiride, “Önümüzdeki saatlerde Libya tarihinde en büyük hava harekâtını göreceksiniz. Tüm Türk hedefleri ve çıkarları savaş uçaklarımızın meşru hedefleridir. Sivilleri bunlardan uzak durmaya çağırıyoruz” denildi.

TRUMP VE MACRON, GERİLİMİN AZALTILMASI KONUSUNDA ANLAŞTI

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya’daki gerginliğin bir an önce azaltılması konusunda görüş birliğine vardı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın Libya’da artan gerilimle ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la telefonla görüştüğünü duyurdu. Görüşmede Libya’daki durumun giderek kötüleşmesinden duydukları endişeyi dile getiren iki liderin gerilimin acilen yatıştırılması gerektiği konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

“Rusya ve Türkiye’nin Suriye’de duran güç mücadelesi Libya’da sürüyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder