21 Mayıs 2020 Perşembe

İyi Partili Durmuş’tan Katar’la swap anlaşmasına eleştiri

İyi Partili Durmuş Yılmaz, Türkiye ile Katar arasında yapılan swap anlaşmasının bir karşılığının olmadığını belirtti. Yapılan anlaşmanın Türk Lirasını kurtarmaya yetmeyeceğini vurguladı.

BOLD – Türkiye’nin, İngiltere ve Çin’le anlaşamamasının ardından swap (döviz-TL takası) ihtiyacını Katar ile karşılanacağı duyuruldu. Kararı değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, iki ülkenin de paralarının değer kaybedeceğini ifade etti.

İNGİLTERE, JAPONYA VE ÇİN’DEN OLUMLU YANIT YOK

Türkiye’nin uzun süredir yapmak istediği döviz-TL takası anlaşmasını Katar ile yaptı. ABD’den olumlu yanıt alamayan ve IMF’nin de kapısını çalmayacağını açıklayan Türkiye’nin bir süredir İngiltere, Japonya, Katar ve Çin ile görüştüğü basına yansımıştı. Merkez Bankası bir açıklama yaparak Katar Merkez Bankası arasında 2018’de imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının yenilendiğini duyurdu. TCMB, söz konusu anlaşmanın tutarının 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar Riyali’nden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar Riyali’ne yükseltildiğini belirtti.

DÖVİZ İHTİYACI KARŞILANMIŞ OLMAYACAK

Sözcü’de yer alan habere göre, İyi Parti Ankara Milletvekili ve TCMB Başkanı eski Durmuş Yılmaz, söz konusu anlaşma sayesinde Merkez Bankası rezervlerinin 10 milyar dolar artacağını ancak Türkiye’nin borçlarını ödemek için ihtiyaç duyduğu döviz ihtiyacının karşılanmış olmayacağını söyledi. Bu paraların kullanılmayacağını belirten Yılmaz, “Türkiye ihtiyaç duyduğu dolara ulaşmak için Katar Riyali’ni gidip Londra’da dolara çevirmesi gerekiyor ancak bu yapılmayacak. Türkiye Katar Riyali’ni satarsa Katar Riyali’nin değeri düşer ve Katar hükümeti böyle bir durumun ortaya çıkmasını istemez” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ ÇOK DÜŞÜK

Tersi durumun Katar için de geçerli olduğunu belirten Yılmaz, “Katar da dolar ihtiyacı için TL’yi gidip Londra’da satması gerekir ancak bu durumda TL’nin değeri düşer ve Londra piyasasında TL’yi kurutmaya çalıştığı bir dönemde Ankara bunun yapılmasını istemez” dedi. Merkez Bankasının açıklamasında yer alan “Para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak” ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını öne süren Yılmaz, “İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 1,6 milyar dolar iken bu açıklamanın karşılığı yok, kılıf bulma çabası” dedi.

Hayat Eve Sığar uygulamasıyla veriler kolluk kuvvetlerine akıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder