20 Mayıs 2020 Çarşamba

Siyah Transporter ile kaçırılanlar belgesel oldu

15 Temmuz’dan sonra siyah Transporter ile kaçırılanlar belgesel oldu. “Erdoğan Rejimi ve Kaçırmalar” belgeseli bugün ilk kez AST’nin Youtube kanalından yayınlanacak.

BOLD – On binlerce insan, Türkiye’nin yakın tarihi boyunca devletin karanlık yüzünün sindirme politikalarının hedefi oldu. Geçmişte ‘Beyaz Toros’larla kaybedilen kişilerin yerini 15 Temmuz sonrası Hizmet Hareketi’ne mensup kişiler aldı. ‘Beyaz Toros’lar ‘Siyah Transporter’lara evrildi ancak düzen değişmedi. Merkezi ABD’de bulunan insan hakları kuruluşu Advocates of Silenced Turkey (AST) kimi, insanların gözleri önünde kimi araçlarının önü kesilerek yol ortasında kaçırılan ve uzun süre haber alınamayan kişilerin hikayelerini belgeselleştirdi.

KAÇMAZ AİLESİNİN HİKAYESİ

Darbe ile hayatları değişen Kaçmaz Ailesi bu sürecin mağdurlarından sadece biri… Erdoğan rejiminin Pakistan’daki uzantıları tarafından bir gece evlerinden dövülerek alınan öğretmen Mesut Kaçmaz yaşadıklarını tüm detayları ile bu belgeselde anlattı. Kaçmaz, eşi Meral Kaçmaz ve iki kızıyla birlikte tam 17 gün boyunca bilinmeyen bir yerde tutsak edilmiş, maruz kaldıkları darbın izleri geçtikten sonra özel bir MİT jetiyle Türkiye’ye kaçırılmıştı.

Kaçmaz, belgeselde, uzun namlulu silahlarla evlerinin basılmasından zorla bindirildikleri uçakla bir bilinmeze doğru yaptıkları yolculuğa ve sonrasına ait pek çok şeyi ilk kez paylaştı. Eşi ile birlikte uzun süre cezaevinde kalan, yaşadıklarından dolayı çocuk yaştaki iki kızı psikolojik tedavi gören Kaçmaz’ın hikayesi tek değil.

İŞKENCE GÖRDÜLER

15 Temmuz sonrası yurt dışından kaçırılarak Türkiye’ye getirilenlerin yanı sıra 7 kişi de Türkiye’de insanların gözleri önünde kaybedildi. Aylarca kendilerinden haber alınamayan ve bilinmeyen yerlerde ağır işkenceler gören bu kişilerden Gökhan Türkmen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında yaşadıklarını bizzat kendisi anlattı.

Kaybedilen Salim Zeybek, Gökhan Türkmen, Erkan Irmak, Yasin Ugan, Özgür Kaya ve Mustafa Yılmaz ailelerinin, avukatlarının ve sivil toplum örgütlerinin çabaları sonucu ortaya çıktı. Ancak kayıp olan yedinci kişi Yusuf Bilge Tunç’tan hala haber alınamıyor.

8 DİLE ÇEVRİLECEK

Advocates of Silenced Turkey gönüllülerinin, aylar süren çalışmaları sonucunda tamamlanan belgeselde kaçırılan kişiler ve hikayeleri, aktivistlerin, gazetecilerin ve milletvekillerinin dilinden anlatılıyor. AST’nin Youtube kanalından izlenebilecek “Erdoğan Rejimi ve Kaçırmalar” belgeseli önümüzdeki günlerde 8 ayrı dilde de yayınlanacak.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder