21 Mayıs 2020 Perşembe

İşsiz sayısı 16 milyon oldu

Makina Mühendisleri Odası, sanayinin görünümü üzerinden ekonominin durumunu değerlendirdi. İşsiz sayısının 16 milyonu bulduğuna dikkat çeken oda, ekonomik daralmanın ürkütücü boyutlara ulaştığının altını çizdi.

BOLD – Makina Mühendisleri Odasının (MMO) mayıs ayına ilişkin yayımladığı Sanayinin Görünümü Bülteni’nde işsiz sayısının 16 milyonu bulduğu vurgulandı. Rapora göre işsizlerin sadece dörtte biri destek alabiliyor.

ÜRETİMDE DERİN DÜŞÜŞLER MEYDANA GELDİ

Makina Mühendisleri Odasının hazırladığı Sanayinin Görünümü Bülteni mayıs ayı sayısı yayımlandı. Bültenin mayıs sayısı Kovid-19’un etkisiyle ekonomide büyüyen tahribata, bütçe ve ödemeler dengesinde artan açığa, hizmetler ile sanayide yaşanan büyük düşüş konularına ayrıldı. Hizmetlerin yanında imalat sanayinde de hızlı gerilemeler başladı. Sanayi üretimi, pandeminin başladığı martta, şubata göre yüzde 7 azaldı. İmalatta ortalama düşüş yüzde 7,5 iken, bazı alt dallarda daha derin düşüşler görüldü.

12 MİLYON KİŞİ DESTEKTEN MAHRUM

Ekonomik daralmanın ürkütücü boyutları, sonuçlarını artan işsizlik ve iş kayıplarına da yansıtıyor. Rapora göre kısa çalışma, işsizlik ve ücretsiz izin ödeneklerine başvuranlar ile istihdamda olup sokağa çıkması yasaklanan 65 yaş üstü ile 15-17 yaş çalışanlar, kendi hesabına çalışanlar ile kentsel kayıt dışı istihdamdan işsiz kalanlar dikkate alındığında, işsiz sayısının 16 milyonu bulduğuna dikkat çekildi. Bu işsiz kitlenin ancak dörtte birinin asgari ücret dolayında ve 3 aylık destek sağlanabildiği, geri kalan dörtte üçlük kesimin herhangi bir sosyal korumadan yoksun durumda olduğunun altı çizildi.

Hayat Eve Sığar uygulamasıyla veriler kolluk kuvvetlerine akıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder